Evropska agencija za lijekove odobrila novu špansku vakcinu protiv COVID-a 19
(Izvor: EPA-EFE/David Borrat)

Evropska agencija za lijekove odobrila novu špansku vakcinu protiv COVID-a 19

Evropska agencija za lijekove (EMA) preporučila je u četvrtak Evropskoj uniji (EU) da odobri novu španjolsku vakcinu protiv COVID-a 19 kao booster dozu za odrasle.

Regulatorno tijelo EU-a je zaključilo da je vakcina Bimervax, koju je razvila španska firma HIPRA, siguran i efikasan booster za osobe starije od 16 godina koje su vakcinisane mRNA vakcinom protiv COVID-a 19.

Glavna studija o booster dozama Bimervaxa otkrila je da je španska vakcina dovela do viših nivoa antitijela protiv beta i omikron varijanti COVID-a 19 nego originalna Pfizer/BioNtech vakcina.

Španski premijer Pedro Sanchez čestitao je HIPRA-i i javnim institucijama koje su omogućile vakcinu, rekavši da je to "dan za pamćenje".

Ministarka nauke i inovacija Diana Morant pozdravila je činjenicu da je Španija postala jedna od sedam zemalja koje su dobile odobrenje EMA-e za vakcinu.

Ali vakcina, koja je zasnovana na rekombinantnom proteinu, je kasnila.

U ljeto 2021. Morant je rekla da bi španska vakcina protiv COVID-a 19 mogla da se pojavi na tržištu do početka 2022. Zatim, u julu 2022, Morant je rekla da će EMA odobriti vakcinu "u narednih nekoliko dana".

Prošlog oktobra, rukovodioci kompanije rekli su da će vakcina, za koju se tvrdi da optimizuje bezbjednost, biti odobrena u novembru.

Početkom ove godine, Morant je rekla da je kašnjenje povezano s procesom pribavljanja odobrenja EMA-e.

“Mislim da sada ima puno vakcina, a situacija nije ista. Danas su vremena takva kakva jesu, a mi ne možemo ništa drugo nego da to poštujemo”, rekla je ona za Europress.

HIPRA se tokom svoje istorije fokusirala na veterinu, lansirajući 22 vakcine za životinje tokom posljednje decenije.

federalna.ba/AA

Španija koronavirus