videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2)

EU donio odluku: Hrvatska ulazi u Schengen od 1. januara 2023.

Hrvatska je u četvrtak na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije u Briselu dobila jednoglasnu potporu za ulazak u šengensku zonu, dok za Bugarsku i Rumuniju nije bilo konsenzusa.

To znači da se od 1. januara 2023. Hrvatskoj ukidaju granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prelazima, a od 26. marta na aerodromima.

"Hrvatska je u Schengenu. Na našem europskom putu više nema granica. Ispunili smo sve uvjete, prošli dug i zahtjevan proces te je na Vijeću za unutarnje poslove odluka donesena u potpunom suglasju. S Hrvatskom u Schengenu na dobitku su svi – građani, gospodarstvo, Hrvatska i EU", napisao je ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik vlade Hrvatske Davor Božinović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je također na društvenim mrežama potvrdio da je njegova zemlja dobila jednoglasnu podršku Vijeća za unutrašnje poslove i pravosuđe, navodeći da 1. januara iduće godine Hrvatska postaje članica Schengena.

"U godini isporuke ostvarili smo strateške ciljeve Vlada Republike Hrvatske, od kojih će najveću korist imati građani i gospodarstvo!", objavio je Plenković na Facebooku.

O Hrvatskoj se glasalo pojedinačno, dok je Austrija prilikom glasanja za Bugarsku i Rumuniju stavila veto.

Beč optužuje Rumuniju da je dio zapadnobalkanske rute koju koriste neregularni migranti koji idu u Austriju i protivi se njenom uključivanju u šengenski prostor Evropske unije.

Šengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.

federalna.ba/AA

Hrvatska EU Schengen