Epidemija adenovirusa u Z. Bengalu: 19 djece preminulo, hiljade u bolnici
(Izvor: Dipayan Bose/SOPA Images/REX/Shutterstock)

Epidemija adenovirusa u Z. Bengalu: 19 djece preminulo, hiljade u bolnici

Devetnaestero djece umrlo je od akutnih respiratornih infekcija u Zapadnom Bengalu ove godine, a hiljade ih je u bolnici dok se Indija bori s epidemijom adenovirusa.

Više od 12.000 slučajeva adenovirusa zabilježeno je u državi od januara. Više od 3.000 djece primljeno je u bolnice sa teškim simptomima sličnim gripi.

Udruženje ljekara zdravstvene službe upozorava da će broj umrlih i oboljelih vjerovatno biti mnogo veći od zvanične statistike. Izvještaji lokalnih medija navode da je umrlo više od 100 djece. Državni zdravstveni sistem se bori sa tim. Neke bolnice kažu da su njihova pedijatrijska odjeljenja puna, a postoje izvještaji da djeca moraju dijeliti bolničke krevete.

Adenovirusi mogu uzrokovati respiratorne, očne i želučane infekcije. Zdravstveni zvaničnici kažu da su dva mutirana soja adenovirusa odgovorna za broj bolesne i mrtve djece. Virus je također detektovan u državama Maharaštra i Karnataka. Lokalne vlasti su uspostavile telefonske linije za rješavanje poziva zabrinutih roditelja, a Odjeljenje za zdravstvo i porodičnu zaštitu otkazalo je odsustvo i odmore zdravstvenim radnicima kako bi mogli da se bave velikim brojem slučajeva. Klinike su dobile instrukcije da rade 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. Protokoli korišteni tokom pandemije Covida, poput nošenja maski i socijalnog distanciranja, uvode se kako bi se usporile infekcije, iako školama nije naređeno da se zatvore.

"Veličina i težina epidemije je bez presedana", rekao je pedijatar Apurba Ghosh.

Prošle sedmice, više od 100 porodica koje su putovale sa bolesnom djecom iz sela i gradova širom države kampovalo je u krugu dječje bolnice BC Roy u Kolkati, čekajući vijesti od ljekara.

Alamin Mollah, iz Canninga, oko 96 km od glavnog grada države, doveo je svog jednogodišnjeg sina u bolnicu. Beba je stalno plakala i patila od proljeva (još jedan od simptoma adenovirusa). Mollah je rekao da doktor kod kuće nije bio od pomoći. “Beba je odbijala hranu i vodu. Nije pio ORS (oralni rastvor za rehidraciju). Doktor je rekao: 'Ako beba ne pije ORS, ništa se ne može učiniti' i izašao. Nije se potrudio ni da pregleda dijete. Tako smo odlučili da dođemo u Kolkatu.”

Takođe u bolnici, žena iz grada Bangaona rekla je da je njen desetomjesečni unuk preminuo od respiratorne insuficijencije, nakon što je više od mjesec dana imao poteškoća s disanjem i temperaturu. “Kašljao je tako jako da mu je krv počela da izlazi iz usta. Doktori su mi rekli da su mu pluća teško oštećena”, rekla je.

U nedjelju je vlada Zapadnog Bengala formirala osmočlanu radnu grupu za praćenje slučajeva i liječenje. Doktori koji su govorili za Guardian rekli su da je jedan od razloga za veliki broj slučajeva među malom djecom to što nisu bili u stanju da izgrade imunitet na uobičajene infekcije tokom karantina Covida.

Dodali su da se pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti posljednjih godina ne posvećuje dovoljno pažnje. Jedan zdravstveni zvaničnik je rekao da "Centri primarne zdravstvene zaštite u državi, koji su prva tačka zdravstvene intervencije, nisu opremljeni zdravstvenom snagom za teške pedijatrijske bolesti."

Dr Prabhas Prasun Giri, koji vodi pedijatrijsku intenzivnu njegu na Institutu za zdravlje djece u Kolkati, rekao je da država nije bila spremna da se nosi s ogromnim prilivom pacijenata. “Kako živimo u post-Covid eri, trebali bismo biti spremni na svaku takvu vrstu izbijanja virusa. Ove godine je adenovirus. Sljedeće godine može biti RSV (respiratorni sincicijski virus). Još godinu dana, možda će biti gripa”, rekao je.

federalna.ba/The Guardian

Indija adenovirus