Energetski samit: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija

Energetski samit: Lokalne zajednice mogu imati korist od energetskih inovacija

U nastavku drugog dana Energetskog samita 2024. u Neumu razgovarano je o istraživanju i razvoju u energetskom sektoru, te uspostavljanju energetskih zajednica u BiH.

Energetska tranzicija općina mora biti vođena inovacijama, istaknuto je tom prigodom.

Suvremene tehnologije omogućavaju općinama i lokalnim zajednicama da same pokrivaju svoje energetske potrebe, koristeći lokalne obnovljive izvore, bez ovisnosti od velikih mreža i uvjeta poslovanja. Dijeljenje energije može podržati samosnabdijevanje i pristupačnu lokalnu potrošnju. Kako bi se u potpunosti iskoristili uloženi novac i trud, društvene inovacije i pametno upravljanje trebaju podržati tehničku transformaciju, priopćili su organizatori Energetskog samita.

Jedan od panelista Jakub Raček predstavio je dobre prakse u transferu znanja i praksi korištenih na AdMas istraživačkom centru Tehnološkog Univerziteta iz Brna u oblasti korištenja otpadnih voda.

„Otpadne vode mogu se koristiti kao izvor vodo-recikliranja u stambenim objektima (npr. za ispiranje toaleta ili za navodnjavanje), kao izvor toplotne energije za grijanje u zgradama, te kao izvor nutritijenata (posebno fosfora) za poljoprivredne / plavo-zelene infrastrukture u gradovima. Ove vrste istraživanja i praksi naši češki eksperti rado će podijeliti i dodatno razvijati sa svojim bh. kolegama“, istaknuo je Raček.

Pored njega, panelisti su bili prodekan za znanstvenoistraživački rad i projekte Univerziteta u Sarajevu Amila Pilav – Velić, generalni direktor Solarusa Daniel Martinu, dekan i docent Građevinskog fakulteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST) Faruk Hadžić i Wojciech Belch s Češkog tehničkog univerziteta u Pragu.

Cilj panela “Akcija za energetske zajednice“ bio je informirati i motivirati publiku da poduzme prve korake ka inovativnim energetskim projektima na lokalnoj razini. Ovi inovativni energetski projekti se odnose na obnovljivu energiju (struja i grijanje), energetsku učinkovitost i e-punjenje kroz koncepte energetske zajednice (zajednice obnovljive energije i energetske zajednice građana).

„U ime vlade Njemačke GIZ uspješno implementira energetsku tranziciju na lokalnoj razini. Ključni su inovativni pristupi i građanske inicijative, poput energetskih zajednica. Energetske zajednice, koje su već uspostavljene u zemljama poput Njemačke i Velike Britanije, nude dobre prakse koje se mogu prilagoditi za upotrebu u Bosni i Hercegovini. Aktivnim uključivanjem lokalnih vlasti, privatnog sektora i građana, projekti energetskih zajednica mogu proizvoditi zelenu energiju lokalno, stimulirati lokalnu ekonomiju i poboljšati energetsku nezavisnost zajednica“, navela je stručnjakinja za oblast energije u GIZ-u Minela Isaković.

Također, na panelu je istaknuto kako općine i gradovi u BiH, u bliskoj suradnji s energetskim zajednicama građana, pojedinačnim građanima-potrošačima i poduzećima/investitorima, mogu razviti svoj lokalni potencijal obnovljive energije kako bi postali energetski samoodrživi i, prema tome, manje ovisni o vanjskim izvorima energije, istovremeno osiguravajući jeftiniju energiju, prodaju viškova energije i manju ovisnost o distributivnoj mreži.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je podržalo važno istraživanje potencijala općina, gradova i lokalnih zajednica da privuku investicije za izgradnju i iskorištavanje vlastitih kapaciteta energije iz obnovljivih izvora kroz razvoj energetskih zajednica u suradnji s građanima i lokalnim kompanijama. Nedavno je poduzeto istraživanje potencijala Distrikta Brčko, kojem je prethodilo istraživanje potencijala u Prozor/Rami, Jablanici i Konjicu. Potreba za raznolikošću u snabdijevanju energijom, privlačenjem investicija za obnovu infrastrukture i tranziciju na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora je urgentna. Istraživanje je pokazalo da lokalne zajednice u BiH mogu imati ključnu ulogu u zadovoljavanju ovih hitnih potreba“, istaknuo je britanski veleposlanik u BiH Julian Reilly.

federalna.ba/Fena

Energetski samit Neum
Neum Festival podvodnog filma u Neumu
0 13.06.2024 20:40
Mostar Neum prosjačenje džeparenje
0 20.05.2024 19:22
Energetski samit Federalni radio Radio Federacije BiH Vijesti u 17
0 25.04.2024 10:56