Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije

Povodom 5.marta Svjetskog dana energetske efikasnosti, tema magazina Natura ovog petka je “ Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije”.

Bosna i Hercegovina gotovo 20 posto bruto nacionalnog dohotka troši na energiju. To je visok procenat, posebno kada se uporedi sa zemljama Evropske unije, koja troši nešto više od 4, 75 posto BDP-a na energiju. Evropska unija je energetsku efikasnost istakla kao jedan od ključnih načina za postizanje ciljeva održivog razvoja, a za Bosnu i Herecegovinu ona je i ključna za održivi razvoj.

Smanjenje potrošnje energije, uštede u troškovima i smanjenja emisija ugljen dioksida CO2, a koje, pritom, ne narušavaju uslove rada i života ljudi, cilj je energetske efikasnosti. Evropska unija je napravila strategiju energetskog razvoja, čime je postala svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena. Ciljevi novog okvira EU-a za klimu i energetiku za 2030. su smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. godinu.

Od 23. do 25.03. u Neumu će se održati Energetski samit o unapređenju reforme energetskog sektora u BiH, koji organizuju USAID, UNDP, Delegacija EU u BiH, GIZ u ime Vlade Njemačke i Britanska ambasada Sarajevo.

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2022. okupit će ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji će razgovarati o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji. Izvori finansiranja biće ubuduće dostupni iz Evropskog investicionog plana. Kako bi što bolje iskoristila ova sredstva, Bosna i Hercegovina bi trebala ubrzati implementaciju energetskih politika, u skladu sa svojim obavezama u Energetskoj zajednici, fokusirajući se na obnovljive izvore energije, poboljšanje energetske efikasnosti i sigurnost snabdijevanja energijom čime bi se smanjile štetne emisije i čime bi BiH postala konkurentnija na globalnom tržištu. Dekarbonizacija je važna za sve na našoj planeti jer već vidimo razorne efekte klimatskih promjena.

Gosti emisije: direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić i ekološki aktivista Eko akcije Sarajevo Anes Podić.

 

Urednica i  voditeljica Alma Jusubašić

Natura magazin
Natura magazin
0 13.05.2022 11:33
Natura magazin
0 29.04.2022 11:52
Natura magazin
0 22.04.2022 12:01
Natura magazin
0 18.03.2022 11:37