Elmir Pilav: Superliga ne bi bila dobra za razvoj fudbala
(Izvor: Marca)

Elmir Pilav: Superliga ne bi bila dobra za razvoj fudbala

Elmir Pilav, direktor Sektora za sport u NS BiH u emisiji Otvoreni studio, urednika Darija Božića komentirao je dešavanja u vezi projekta Superlige.

Gospodine Pilav, puno se govorilo o Superligi u proteklih nekoliko dana, bio je to projekt koji je iz ugla bogatih klubova obećavao, ali većina sportske javnosti je bila protiv pribojavali su se šta bi to moglo donijeti. Zašto su se bogati klubovi odlučili za ovakav projekt, novac je sigurno bio glavni motiv, ali neki velikani poput Bayerna, PSG-a nisu pristali na ovu ligu. Kakav je stav Nogometnog saveza BiH i Vaš stav ?

Ideja o jednoj Superligi, zatvorenoj ligi, klubu bogatih klubova ne datira od prije tri dana to je ideja koja datira od ranije i u prošlosti su se pojavljivale takve ideje i razmišljanja. To bi bio jedan zatvoreni krug bogatih, velikih klubova koji bi sigurno manjem broju klubova donijelo povećanje zarade i povećane prihode, međutim kompletna fudbalska javnost, porodica i Nogmetni savez BiH je protiv takvog jednog projekta jer bi takav projekt zasigurno doprinjeo slabljenju cjelokupnog fudbala. Treba znati da je kompletan fudbalski sistem zasnovan na solidarnosti da sredstva koja su ostvarena od velikih takmičenja od tv prava, ulaznica,  poput Evropskog prvenstva, Lige prvaka distribuiraju do najnižih nivoa organizovanog fudbala.  Elitni fudbal čini svega 1 ili 2 posto ukupnog  fudbala, da je zasnovan na jednoj piramidi, na solidarnosti  na svim ostalim nivoima i da od takvog jednog sistema benefite imaju i veliki klubovi jer crpe i sve igrače iz jedne mase koja postoji. Sistem zatvorene lige bi apsolutno donio benifite jednom malom broju klubova što apsolutno nije dobro.  Vidjeli smo šta se dešava u sličnim sportovima gdje postoji takav zatvroren sistem kao u košarci, takav sistem sigurno nije dobar.

Da li je prijetnja UEFA-e bila presudna za odustajanje ili je pritisak navijača bilo presudan da se klubovi predomisle?
Ne znam šta je bilo presudno, ali se vidi jedno sinhronizovano djelovanje svih kojima je stalo do dobrobiti fudbala u Evropi i svijetu. Vidjeli smo da se dosta zainterisovanih strana uključilo protiv jednog ovakvog projekta, predsjednika Francuske Makrona, premijera Velike Britanije Borisa Jonhsona, UEFA-e, kompletne fudbalske javnosti... Svi osim tih 12 klubova, svi su bili protiv jednog takvog projekta. Imali smo primjere i igrača i pojedinih trenera, a sinhronizovanje svih tih institucija i pojedinaca je dovelo do toga da se u ovom trenutku odustane od jednog takvog vrlo lošeg projekta za kompletan fudbal.

Najbogatiji klubovi se žale da ih je pandemija koronavirusa skupo koštala,  izgubili su ogromne svote novca, da li je po vama bolje rješenje, ako žele da nadoknade taj novac ili da naprave situaciu da manje troše, a više zarade da se promjeni politika prilikom transfera igrača, često se dosta novca baci za igrača koji uopšte ne zaigra...

Milsim da klubovi trebaju tražiti uzroke lošeg finansijskog poslovanja u svojim redovima. Svjedoci smo koliko klubovi novca troše na transfere o kojim se ciframa radi, za obeštećena i primanja igrača. UEFA je to pokušala riješiti uvođenjem finansijskog  fer play-a proteklih nekoliko godina. Koliko je to bilo uspješno o tome se može razgovarati.... s druge strane treba ispitati, ne znam da li je u skladu sa evropskim zakonodavstvom, ali postoji nekoliko mehanizama kojima bi se moglo to uraditi, ali u svakom slučaju treba provjeriti pravnu regulativu koliko je to izvodljivo... sigurno je pandemija utjecala na finansijsko stanje klubova, ali imamo tu i subjektivnu okolnost da su klubovi značajna finansijska sredstva izdvajali za transfere i za primanja igrača i trebalo bi se malo više voditi računa o tome.

Jasno je da je novac glavni motiv, da li je ovo bio neki blef najvećih, nabogatiih prema UEFA-i , sa pokušajem osnivanja Superlige, kako bi se prodrmala UEFA i kako bi im eventualno obećao neki veći finansijski kolač u narednom periodu, već se pojavila informacija da su iz UEFA-e engleskim klubovima obećali neki novac kako bi se povukli iz ovog projekta?

Ne mogu komentarisati te informacije da li je nekome nešto obećano ili nije, ali ono što je sigurno da je UEFA svojom politikom u zadnjih nekoliko godina pokušala pronaći balans između uslovno rečeno bogatih i velikih i manjih ili siromašnih zemalja i klubova u izvršni komitet UEFA-e su ubačeni predstavnici klubova, igrača, liga, ona se otvorila prema svim interesnim skupinama i nastojala dati utjecaj kod donošenja odluka. To nije nikakva tajna da je iz godine u godinu povećavan nagradni fond učesnicima Lige prvaka, pa i finalistima, osvajaču, rađeno je to i postoji trend povećanja. UEFA ne može voditi računa samo o velikim klubovima. Postoji 55 asocijacija članica, pomoć UEFA-e je od krucijalne važnosti  za pojedine manje siromašnije i nacionalne asocijacije i klubove. Mnogo se sredstava investira, mnogo se računa vodi o solidarnosti, o investiranju u bazični fudbal u to omasovljenje, u razvoj infrastrukturnih projekata. Bez svega toga ni veliki klubovi ne bi mogli postizati takve rezultate, kompletan fudbal je zasnovan na solidarnosti, na piramidi i mislim da je to jedini način na koji se može dugoročno opstati. Da li će tu biti nekih promjena, vrijeme je pred nama, vidjećemo šta će se dešavati u narednom periodu.

Da je zaživjela Superliga šta bi to značilo za nogomet u BiH, da li bi se nešto mjenjalo. Rekli ste da naš Nogometni savez čvrsto stoji uz UEFA-u, ne podržava Superligu, ali neke promjene bi se sigurno desile. Najavljeno je da igrači koji bi igrali u klubovima Superlige ne bi mogli igrati za reprezentaciju i šta bi to donijelo za naš klupski nogomet, možda bi se otvoritila neka prilika u UEFA takmičenjima za naše timove s obzirom da nekih klubova ne bi bilo.

Teško je predvidjeti šta bi se dešavalo. Da li bi došlo do zabrane igranja igrača za reprezentatativne  selekcije, također za nastup naših klubova, ne znam koliko bi to otvorilo lakši put za naše klubove za plasman u ta takmičenja koja vjerovatno ne bi bila toliko atraktivna bez tih klubova. Samim tim se postavlja pitanje koliki bi bio prihod od organizacije tih takmičenja. Mnogo je uzročno-posljedničnih veza i koraka i konsekvenci koji bi bili u slučaju formiranja jednog takvog takmičenja. Ono što je sigurno da to ne bi bilo dobro za razvoj kompletnog fudbala pa samim tim i fudbala u našoj zemlji kako za Savez tako i za klubove.radio Radio Federacije BiH Superliga raspad Superlige Federalni radio Otvoreni studio
sport Federalni radio
0 05.02.2023 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 05.02.2023 23:25
sport Federalni radio
0 05.02.2023 17:55
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.02.2023 17:37
Markale masakr Federalni radio
0 05.02.2023 17:36
Vijesti u 12 Federalni radio
0 05.02.2023 12:35