Eksplozije u ruskim bazama daleko od Ukrajine, troje poginulih
Baza Engels nalazi se oko 730 kilometara jugoistočno od Moskve

Eksplozije u ruskim bazama daleko od Ukrajine, troje poginulih

Tri osobe su poginule kada je u ponedjeljak eksplodirala cisterna s gorivom u ruskoj zračnoj bazi, objavila je državna novinska agencija, a regionalni guverner potvrdio je izvještaje o eksploziji u drugoj bazi u kojoj su smješteni bombarderi koji su dio ruskih strateških nuklearnih snaga.

Državna novinska agencija RIA javila je da je još šest ljudi ozlijeđeno u eksploziji cisterne u Rjazanu, 185 kilometara jugoistočno od Moskve.

Roman Busargin, guverner regije Saratov dalje na jugoistoku, umirio je stanovnike nakon, kako je nazvao, izvještaja na društvenim mrežama o "glasnom prasku i bljesku" u regionalnoj zračnoj bazi Engels.

- Želim vas uvjeriti da se nije dogodila nikakva vanredna situacija u stambenim kvartovima grada. Nema razloga za zabrinutost. Nijedna civilna infrastruktura nije oštećena - napisao je Busargin na Telegramu.

- Informacije o incidentima u vojnim objektima provjeravaju agencije za provođenje zakona - navodi on.

Baza Engels nalazi se oko 730 kilometara jugoistočno od Moskve. To je jedna od dvije baze strateških bombardera u kojima se nalazi ruska nuklearna sila koja se koristi iz zraka, a druga je u regiji Amur na ruskom Dalekom istoku.

Rusija ima 60 do 70 strateških bombardera dva tipa: Tu-95MS Bear i Tu-160 Blackjack. Oba su sposobna nositi nuklearne bombe i krstareće rakete s nuklearnim oružjem.

Razan i Saratov su stotinama kilometara udaljeni od Ukrajine, gdje je ruska invazija već uveliko u desetom mjesecu, a Rusija je u ponedjeljak pokrenula novu rundu raketnih napada.

Upitan o incidentima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je:

- Nemam tu informaciju. Upravo sam vidio medijske izvještaje, ali nemam konkretnih informacija. Ne mogu komentirati. Preporučujem da kontaktirate ministarstvo obrane.

Na pitanje je li predsjednik Vladimir Putin upoznat s incidentima, rekao je:

- Svakako. Predsjednik redovno dobija sve relevantne informacije od nadležnih službi.

Ukrajinski zvaničnici priznali su incidente na društvenim mrežama uz podrugljive komentare.

Predsjednikov savjetnik Mihajlo Podoljak napisao je na Twitteru:

- Ako se nešto lansira u zračni prostor drugih zemalja, prije ili kasnije nepoznati leteći objekti vratit će se na (svoju) tačku polaska.

Ukrajina je prethodno pokazala sposobnost napada na strateške ruske ciljeve daleko izvan 1.100 kilom duge linije fronta u južnoj i istočnoj Ukrajini.

U augustu je najmanje sedam ruskih ratnih aviona uništeno eksplozijama u ruskoj zračnoj bazi na jugozapadnoj obali Krima koji je Rusija anektirala.

Ukrajina nije javno preuzela odgovornost za to, kao ni za niz eksplozija na lokacijama kao što su skladišta oružja i skladišta goriva u ruskim regijama blizu granice s Ukrajinom. Tvrdi se, međutim, da su takvi incidenti "karma" za rusku invaziju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rusija