Ekspanzija taekwondoa u Bosni i Hercegovini: Sve više mladih trenira ovu borilačku vještinu
(Izvor: AA)

Ekspanzija taekwondoa u Bosni i Hercegovini: Sve više mladih trenira ovu borilačku vještinu

Taekwondo sport u Bosni i Hercegovini doživljava veliku ekspanziju posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući prije svega sve boljim rezultatima i uspjesima mladih bh. sportista na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Trenutno širom Bosne i Hercegovine oko 6.000 djece i mladih trenira taekwondo koji sve više privlači pažnju javnosti.

Protekla 2023. godina bila je najuspješnija godina za taekwondo do sada. Bh. predstavnici su osvojili tri evropske seniorske medalje, dvije evropske juniorske medalje i jedno kadetsko svjetsko odličje. Nedžad Husić je bio peti na Svjetskom seniorskom prvenstvu i osvojio srebrenu medalju na Evropskim igrama što je druga historijska medalja za BiH na igrama.

Samir Šarić, predsjedavajući predsjedništva Taekwondo saveza BiH, ističe kako je taekwondo sport zaista sve više popularan među mladima širom Bosne i Hercegovine.

"Zasigurno je taekwondo u 2023. i 2022. godini bio jedan od najorganizovanijih sportova, odnosno saveza u Bosni i Hercegovini", kazao je Šarić.

Nacionalni trening centri

Naglasio je da su 2021. godine napravili strategiju razvoja taekwondo sporta u BiH kako bi postizali još bolje rezultate u budućnosti.

"U jednom pravcu smo išli u obrazovanje trenera. Trenutno 16 trenera školujemo na visokoškolskim ustanovama. Ulažemo također u sudije koji su veoma bitni. Također, idemo u pravcu izgradnje nacionalnih trening centara, sredstva smo raspodijelili na tri trening centra, jedan u Sarajevu koji je u izgradnji, jedan u Livnu, i trebao se raditi jedan u entitetu Republici Srpskoj", rekao je Šarić.

Planirano je da nacionalni trening centri u Sarajevu i Livnu budu završeni u 2024. godini.

Šarić je istakao da je Taekwondo savez Bosne i Hercegovine u zadnje tri godine bio lider u organizaciji evropskih i svjetskih događaja u zemlji.

"Godina 2023. je obilježena sa pet događaja koje smo mi organizovali - Balkansko prvenstvo, Balkanski kup, Multi Games evropske igre, Svjetsko prvenstvo za kadete i G1 turnir. Sama ta organizacija događaja donijela je popularizaciju taekwondoa. Osvojili smo i jako dosta medalja. U 2023. godini naših 62 sportista od Balkanskog prvenstva do evropskih i svjetskih prvenstava osvojili su preko 86 medalja. To dovoljno govori da je taekwondo u ekspanziji", rekao je.

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine trenutno broji više od 70 klubova koji su najviše zastupljeni u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, ali, kako je rekao Šarić, cilj je da se postižu još bolji rezultati u svim dijelovima BiH.

Također imaju u planu da se taekwondo uvede u škole na nivou osnovnog obrazovanja kao izborni predmet, čime bi se još više popularizirala ova borilačka vještina i postizali još bolji rezultati.

"Nije lako osvojiti olimpijsku medalju. Bosna i Hercegovina je jedna od četiri zemlje u Evropi koja nije osvojila olimpijsku medalju ni u jednom sportu. Mi smo ti koji držimo rekord jer naš Nedžad Husić je bio peti na Olimpijskim igrama. Nadamo se da ćemo u narednom periodu moći osvojiti medalju na Olimpijskim igrama za Bosnu i Hercegovinu", kazao je.

Pozvao je mališane i omladinu da se što više bave ovim sportom, koji važi za jednu od najpopularnijih borilačkih vještina u svijetu.

Brojna takmičenja

Posjetili smo i trening u Sarajevu na kojem su se bh. sportisti vrijedno pripremali za brojna takmičenja koja ih čekaju širom svijeta, a poručili su kako će učiniti sve da osvoje medalje i obraduju ljude u Bosni i Hercegovini.

Najbolji bh. taekwondoista Nedžad Husić za AA je rekao kako se dobro pripremaju za predstojeća takmičenja koja počinju već od februara.

"Imamo dva turnira u samom startu. U Fujairah Open G2 i Antaliji Turkish Open. Na oba takmičenja će biti jaka konkurencija. Svi žele bodove za olimpijski ciklus. Što se tiče olimpijskih kvalifikacija, one su u martu. Izabran sam od Taekwondo saveza da nastupam na tim kvalifikacijama. Ja ću se truditi i dati svoj maksimum kako bi ostvario olimpijsku normu", istakao je Husić i dodao kako će pokušati u Bosnu i Hercegovinu donijeti najviša odličja sa svjetskim takmičenja.

Članica taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine Katarina Krajišnik i bh. prvakinja napominje kako je taekwondo divan sport koji mladima nudi brojne mogućnosti i prilike.

"U mladim uzrastima druženje i neka vrsta zabave i ono što je važno da sklapate prijateljstva širom svijeta, putujete dosta i stvarate nove navike, naučite kako da se borite kroz neke situacije kako u sportu tako i u životu", rekla je ova uspješna sportistkinja.

Ističe kako je taekwondo posljednjih godina doživio pravu ekspanziju širom Bosne i Hercegovine.

"Sad je sve više mladih zbog rezultata koje imamo, a taekwondo je i jedan od najboljih sportova u Bosni i Hercegovini tako da privlači mlade", rekla je bh. reprezentativka.

Korejska borilačka vještina

Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae, što znači udariti nogom, Kwon, što znači udariti rukom i Do, što znači put.

Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Taekwondo danas se smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj sportista u svijetu se procjenjuje na više od 100 miliona.

federalna.ba/AA

taekwondo Samir Šarić