videoprilog Rosande Zovko (Federacija danas)

Eko izložba u širokobriješkoj školi

Izložba radova 'Misli o prirodi' otvorena je u širokobriješkoj Prvoj osnovnoj školi u saradnji s Udrugom EKO. Minijature o temi pejzaža pripremila je umjetnica Kristina Ćavar, a dio radova su na ekološko-likovnoj sekciji uradili i sami učenici.

Pedeset minijatura slikarice Kristine Ćavar i dvadesetak učeničkih radova prikazuju svu ljepotu prirode, ali i važnost brige o njoj. Cilj izložbe je, poručeno je, poslati poruku kako prirodu nismo samo naslijedili već posudili uz obvezu da je čuvamo za buduće naraštaje.

„Protkana je ekološkim nitima, u suglasju s prirodom, to su temeljne vrijednosti koje želimo ugraditi našoj djeci, pošto je škola prioritetno i odgojna kao i obrazovna ustanova“, ističe Olgica Marušić, profesorica biologije i kemije u Prvoj OŠ Široki Brijeg.

Odabrani učenički radovi nastali su na ekološkoj likovnoj sekciji.

„Na njoj su djeca promišljala o ekologiji, mrtvoj prirodi, pejzažima, i nastojala se izraziti kroz likovnost, da se kulturno uzdignu, da djecu senzibiliziramo za umjetnost“, kaže akademska slikarica Kristina Ćavar.

U tomu se i uspjelo; učenici su, kažu, naučili mnogo, kako o prirodi tako i o slikarstvu:

„Učili smo o prirodi i zaštiti prirode, učili su nas o zaštiti okoliša, i uz to pomagali su nam da crtamo i svi su naši radovi ispali super.“

„Na njoj smo crtali radove gdje su dolazili mnogi i iz Sarajeva, i oni su nas naučili , mnogo stvari, imali smo uljane boje.“

„Bilo nam je prezabavno, upoznali smo nove ljude, crtali smo ove prelijepe radove i naučili su nas nešto novo. Volio bih postati umjetnik i nadam se da će biti još u skorije vrijeme ovakvih prelijepih događaja.“

Izložbom „Misli o prirodi“ pokazalo se kako i škola može biti zanimljiv galerijski prostor. Izložba je prodajna, humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva namijenjena su Centru za djecu s poteškoćama u razvoju „Marija Naša Nada“.

federalna.ba

Široki Brijeg ekologija izložba
Miro Kraljević Široki Brijeg pročistač otpadnih voda
0 25.06.2022 09:07
Collegium artisticum Muhamed Bajramović izložba
0 20.06.2022 18:23
Asocijacija za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini fotografija izložba Tuzla
0 16.06.2022 21:10
Široki Brijeg ekskurzija Zadar požar
0 16.06.2022 13:41
Ron Haviv Beograd izložba
0 10.06.2022 14:17
Svjetski dan zaštite životne sredine BiH ekologija
0 05.06.2022 08:41