videoprilog Azre Bećirović (Dnevnik 1)

Ekipa iz Tuzle odlazi na Svjetsku robotsku olimpijadu u Panami

Na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja će se održati u Panami ove godine Bosnu i Hercegovinu predstavljaće timovi iz Tuzle i Zenice. Ovakav vid takmičenja sigurno će u našoj državi dovesti do popularizacije robotike i STEM sistema obrazovanja, koji uveliko usmjerava djecu i mlade ka tehničkim i inženjerskim školama i fakultetima. Automatizacija i robotika su budućnost kako privrednog razvoja, tako i približavanja tržišta Bosne i Hercegovine evropskim i svjetskim standardima.

Četrnaestogodišnja Selma Mujačić iz Tuzle član je tima koji je na državnom prvenstvu iz robotike u Zenici osvojio prvo mjesto. Na taj način je ovaj mladi tim osigurao učešće na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja će biti održana u Panami. 

„Ovo je treća godina kako ja učestvujem na državnom takmičenju i mnogo mi znači što sam sa svojim timom mogla da postignem ovakve rezultate, pogotovo zato što smo u konkurenciji imali najbolje timove u Bosni i Hercegovni“, govori ona.

Trener STEM akademije Dejan Bojić ističe kako su i prošle godine bili na Svjetskom prvenstvu, koje je održavano u Njemačkoj – BiH je tada osvojila, kako je kazao, fantastično osmo mjesto u kategoriji koju je činilo 79 ekipa.

Robotika može pomoći da se dijete zainteresuje za osnovne tehničke predmete kao što su nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika. Radom na ovakav način dolazi se do toga da djeca nisu samo tehnološki konzumenti već i kreatori koji koriste tehnologiju da naprave nešto korisno i kreativno.

„I na taj način ih automatski mičete iz one opasne zone u koju mogu ući, u koju može ući svaki pojedinac a pogotovo dijete, kada su današnje tehnologije u pitanju“, napominje Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije u BiH.

Generacije rođene u 21. vijeku uveliko su naviknute na razna tehnološka dostignuća. Robotika za djecu je najbolji način za njihovo upoznavanje sa svijetom modernih tehnologija.

„Tehnologije su neminovnost - mi živimo sa njima, mi se koristimo njima. Ovo su generacije djece koja su rođena i nativno prihvataju sve te tehnološke novine“, dodaje Mujačić.

Robotika u Bosni i Hercegovini je vrlo malo zastupljena. Zbog toga je neophodno uvoditi je u obrazovne sisteme osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja te osigurati i opremiti laboratorije jer robotika predstavlja budućnost za mladi naraštaje, navode naši sagovornici.

federalna.ba

robotika