(Izvor: Arhiv)

Edin Ramić: Situaciju ne mogu riješiti dominantni lideri triju etničkih stranaka

U Intervjuu Radija Federcije BiH o aktualnoj političkoj situaciji, najavi sjednice Predsjedništva SDA u Banjoj Luci, projektima za povratnike govori Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, zastupnik u NSRS-u i dopredsjednik SDA. Razgovarala: Gordana Frimel.

Da li će biti dogovora političke trojke i da li je bez međunarodne zajednice moguć dogovor izmjene Izbornog zakona.  

 Situaciju ne mogu riješiti dominantni lideri triju etničkih stranaka, iz razloga što oni nisu razlozi ovih problema. Dakle, ovdje je jedini i isključivi krivac za ovu krizu gospodin Dodik, koju pravi na području entiteta Republika Srpska i, s druge strane, na području Federacije je gospodin Čović, kod kojega postoji ta potreba, da mu je za korištenje mehanizama zaštite o vlastitom narodu potrebna Federacija kako bi isposlovali Izborni zakon. Tako da je međunarodna zajednica očigledno stvari ostavila nedovršene, i na neki način je svojim nečinjenjem ništa, proteklih desetak i više godina ohrabrila takve politike“, kazao je Ramić.

Ramić je za Radio Federacije BiH potvrdio da će u Banjoj Luci u petak biti održana sjednica stranačkog Predsjedništva.

Sjednica Predsjedništva SDA treba se održati u Banjoj Luci, a prethodno će imati konsultacije sa izabranim zvaničnicima sa područja tog entiteta, tako da se predsjednik stranke gospodin Bakir Izetbegović želi upoznati s problemima koji se javljaju na terenu od ljudi koji žive u entitetu RS a izabrani su u institucije tog entiteta. Nakon toga će Predsjedništvo razmatrati aktuelnu političku situaciju i tekuća stranačka pitanja, a o tome će biti informacija za javnost.”

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, u ovoj godini pokrenulo je brojne projekte za ovu populaciju: podržano 96 start-up početnih biznisa za povratnike u tri bh. regije, a za tu namjenu je izdvojeno 573.500 KM iz proračuna Vlade Federacije BiH. Prošli mjesec pružili su potporu zapošljavanju: osigurali pripravnički staž za 80 mladih povratnika s visokom stručnom spremom iz 20 bh. općina. Prioriteti su izgradnja cesta i 99 stanova. Ovo ministarstvo je široko postavilo te programe, tako da njihova potpora kreće od osnovaca i završava sa onima koji su već osposobljeni da sami privređuju. Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, naglašava da će u narednoj godini ova paleta proizvoda biti proširena i za osobe treće dobi i one koji su u stanju socijalne potrebe. 
Ramić je jedan od rijetkih ministara koji radno vrijeme provodi van kancelarije, u obilasku terena. Kao razlog navodi to što su korisnici pretežno udaljeni i vrlo često su im nedostupne određene informacije, a, s druge strane, nerijetko, napominje da javne institucije planiraju sredstva na neadekvatan način. ''Praktičnije je prilikom realiziranja projekta porazgovarati na terenu o planovima za naredni period kako bi sami budući korisnici izložili svoje ideje - jer ih mi uvijek rado saslušamo i uvijek unaprijedimo naš program''.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podržava povratak svih na svoja ognjišta. Bitna im je i izgradnja  pravoslavne crkve u Mostaru, što je ministar, također, obišao. Podsjetio je da je ovo ministarstvo nadležno i za povratak na području entiteta Republika Srpska, gdje se vraćaju pretežno Bošnjaci i Hrvati, kao i za povratak na području FBiH, gdje se vraćaju Srbi i jedan dio interno raseljenih na području Federacije.

„Ja sam lično odrastao u sredini koja je multietnička, tako da ljude razlikujem samo prema tome jesu li dobri ili loši – tako da mi nije strano da vodim jednako računa o pripadnicima drugih naroda, koji su ugrožena skupina, kao i o svom narodu“. Mi smo kao ministarstvo tako zaduženi, a, s druge strane, i BiH je takva i jedino tako može i funkcionirati - svaki pokušajem da neko rješava probleme svog naroda ne vodeći računa o problemima drugih naroda neće ništa dobiti''. U Ministarstvu smo rado podržali projekte pravoslavne crkve u Mostaru, kao i druge projekte u Visokom, Drvaru i na nekim drugim područjima gdje postoji interes. Nažalost, mi smo danas u situaciji da zbog opstrukcija na početku procesa povratka, od strane vlasti entiteta RS, povratnici Srbi, ta etnička skupina na području FBiH je u zaostatku, u odnosu na povratnike koji se vraćaju na područje entiteta Republika Srpska. Vi danas na područuju entiteta RS razgovarate sa povratnicima o zapošljavanju, o unapređenju njihovog životnog prostora i sl., dok su u Federaciji BiH još uvijek potrebe za obnovom vjerskih, odnosno stambenih objekata, isl.''.

Nedavno ste bili u Beču, i ono što je interesantno naselje Liplje, Kadrići dobilo je novi izgled saradnjom mještana, dijaspore i institucija. Kažete da je ovo pozitivan primjer brige, aktivizma ljudi, a Vaše Ministarstvo prepoznaje njihov rad.

''Mi u povratničkim sredinama, najčešće kao finansijere, imamo stanovnike prijeratnih naselja, koji su negdje u trećim zemljama i računaju da će se nekada vratiti u ta naselja, tako da je nama prijeko potrebna ta saradnja s dijasporom i analiziramo je na nivou Ministarstva''. 

U Beču je razgovarano o uključivanju dijaspore i važnosti njene participacije na izborima koji se trebaju održati u listopadu 2022. godine.

''Inicijativa koja je pokrenuta o stvaranju trećeg bloka u RS-u je jedna od rijetkih državotvornih inicijativa. Zbog sveopće negativne političke situacije u Bosni i Hercegovini i zbog iscrpljenosti političkih kapaciteta, odlučili smo organizovati sastanak ove inicijative, koja okuplja veći broj političkih stranaka, kako bismo dali podršku ovom projektu koji nema alternativu. Vjerujem da ćemo na Općim izborima 2022. godine u Bosni i Hercegovini imati jedinstveni probosanski blok u entitetu Republika Srpska''.

 

intervju Edin Ramić