(Izvor: videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1))

Je li vrijeme da u BiH počnemo graditi zajedničke spomenike za ratne stradalnike?

Je li vrijeme da u BiH počnemo graditi zajedničke spomenike za ratne stradalnike s ciljem da ih se zauvijek sjećamo, ali i da poručimo kako zajednička budućnost na ovim prostorima nema alternativu. U BiH još nigdje nije izgrađen takav spomenik. Ratni stradalnici iz Gradačca, Tuzle i Modriče vjeruju da je to moguće. Nisu optimnisti da će izgradnja zajedničkog spomenika ići glatko, ali su sigurni da rade human posao koji će, prije ili kasnije u ovoj zemlji svi prepoznati.

Uz podršku USAID-a kroz projekt PRO budućnost više udruženja stradalnika rata sa sjevera naše zemlje odlučili su pokrenuti inicijativu za izgradnju zajedničkog spomen-obilježja za sve stradalnike rata sa ovog područja bez obzira na nacionalnu, vjersku, vojnu ili političku pripadnost.

Zajednički uraditi spomenik znači da imamo ideju da jednostavno i na taj način damo doprinos zajedničkom životu na ovim prostorima", ističe Mustafa Mustajbegović, član UO Udruženja "Povratak, posao i opstanak" Modriča.

Ideji su se uz udruženje „Povratak, postao i ostanak“ pridružila još dva.

Imamo jedno udruženje iz Gradačca, to su civilne žrtve rata i imamo porodice poginulih i nestalih iz Modriče", kaže Fahrudin Sarvan, predsjednik Udruženja "Povratak, posao i opstanak" Modriča.

Zajednički život nema alternativu. Ova inicijativa nema namjeru da njeguje zaborav nego da kroz zajedničke aktivnosti izazove opću osudu rata kao univerzalnog zla i promovira vrijednosti koje nude pogled u budućnost.

24 godine nakon mi i dalje pričamo o istim stvarima o kojima smo pričali prije rata. Zbog čega smo onda stupili u takve sukobe? Jednoga dana moramo početi da brinemo o svojoj djeci na pravi način, da živimo svoje živote onako kako zaslužujemo na pravi način vjerujući u sopstvene resurse", ističe Sanja Hajdukov, predsjednica Edukativnog centra iz Tuzle.

Iako svjesni činjenica da će njihova ideja naići na osude i opstrukcije, oni, kažu, ne namjeravaju posustati.

Mi uopće nismo u iluziji da će to od jedan puta tako ići. Mi ostajemo na nivou inicijative iz razloga što mi znamo da idemo na tvrd teren. Ali veličina ove ideje je upravo u tome – neko to mora pokrenuti", dodaje Mustajbegović.

I pokrenuli su vjerujući kako je došlo vrijeme da dobro nadjača zlo, a pogled u bolju budućnost bude cilj kojemu ćemo svi u ovoj zemlji zajednički težiti.

federalna.ba