Dvije decenije nakon invazije: Senat SAD-a glasao za ukidanje odobrenja za upotrebu vojne sile u Iraku
(Izvor: Getty Images/CNN)

Dvije decenije nakon invazije: Senat SAD-a glasao za ukidanje odobrenja za upotrebu vojne sile u Iraku

Američki Senat glasao je u srijedu za ukidanje Odobrenja za upotrebu vojne sile (AUMF) protiv Iraka, dvije decenije nakon što je SAD izvršio invaziju na zemlju i svrgnuo njenog dugogodišnjeg lidera.

Glasanje 66 naprema 30 pokazalo je da se 18 republikanaca priključilo većini demokrata u podršci ukidanju odobrenja iz 2002. i 1991. godine. Ovo pitanje će se sada naći pred Predstavničkim domom, u kojem su republikanci većina, tako da sudbina prijedloga ostaje neizvjesna.

Predstavljen od strane Tima Kainea i Todda Younga, zakon napisan na jedva dvije stranice odobrio je Odbor Senata za vanjske poslove 8. marta.

Nacrt zakona nastoji ponovo potvrditi Ustavom propisana ovlaštenja Kongresa za objavu i okončanje ratova i jačanje odnosa SAD-a i Iraka ukidanjem neograničenih ovlaštenja koja se koriste za izvođenje američkih vojnih aktivnosti u Iraku.

Kaine je rekao da su ovlaštenja "zastarjela i nepotrebna", nazvavši glasanje u Senatu "važnim korakom za sprečavanje bilo kojeg predsjednika da zloupotrebi AUMF".

"Dugo sam vjerovao da bi Kongres trebao ponovo potvrditi našu ustavnu ulogu u odlukama koje su tako svete, kao što je da li i kada ukinuti slanje pripadnika naše nacije u opasnost, zbog čega sam se zalagao za ukidanje Odobrenja za upotrebu vojne sile iz 1991. i 2002.", rekao je Kaine u izjavi i dodao:

"Pozivam Predstavnički dom da usvoji naš zakon i odnese ga na stol predsjednika kako bi bio potpisan."

Young, republikanski kosponzor zakona, rekao je da je prije 20 godina Irak bio američki neprijatelj, ali se od tada transformirao u "strateškog partnera, saveznika u unapređenju stabilnosti širom Bliskog istoka".

"Puno se toga promijenilo u posljednjih 20 godina, a ipak, prema našim zakonima, danas smo i dalje u ratu s Irakom. Ovo nije samo rezultat previda. To je namjerna abdikacija ovoga tijela, njegove ustavne uloge u američkoj nacionalnoj sigurnosti. Dozvoliti da se to nastavi je strateška greška," rekao je Young.

Zakon Kainea i Younga ne dotiče AUMF iz 2001. kojim se SAD ovlašćuje da nastave operacije protiv terorističkih grupa širom svijeta, a koji je donesen nakon napada na zemlju 11. septembra te godine.

Dvije decenije obilježene su 19. marta otkako su američki ratni avioni započeli kampanju nadmoćnog bombardovanja u Iraku poznatu kao "šok i strahopoštovanje", koja je bila priprema za invaziju američkih snaga, na kraju srušivši iračku vojsku, a sa njom i vladu Sadama Huseina, dugogodišnjeg vladara Iraka, koji je obješen nakon što ga je irački sud proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti.

Međutim, Huseinovo oružje za masovno uništenje (WMD) koje je Bushova administracija navela kao razlog za rat nikada nije pronađeno. Tvrdnje iznesene pred američkom javnošću i UN-om označile su "jedan od najjavnijih i najštetnijih obavještajnih neuspjeha u novijoj američkoj povijesti", utvrdila je američka vlada.

federalna.ba/AA

SAD Irak