Đurđić za Svijet: Amerikance interesuju rezultati, a ne potpisi

U vezi sa opstrukcijom Srbije sa pristupanjem Kosova međunarodnim organizacijama, zanimljivo izlaganje je imao šef američke diplomatije Antony Blinken u Kongresu Sjedinjenih Država, kada je ustvrdio da sporazum iz Ohrida sada daje mogućnost da preostalih pet članica Evropske unije (Španija, Grčka, Rumunija, Kipar i Slovačka) priznaju Kosovo, a da međusobno priznanje Srbije i Kosova sada nije aktuelno za Beograd. Očito je da top diplomate u Briselu i Vašingtonu smatraju Sporazum načinom izlaska iz pat pozicije između Povelje UN-a i Rezolucije 1244 kojim otklanjaju vlastite nedoumice u vezi nezavisnosti Kosova, a da pri tome Srbija izbjegne mogućnost izolacije sa možda uvjerljivijim garancijama za evropski put. 

Novinar i politički analitičar Momčilo Đurđić smatra da se narativ da ništa nije potpisano, a sve je obavezujuće pokazao efikasnim.

"Amerikanci su pragmatični. Pošto je ovdje priča ništa nije potpisano, pa ništa nije potpisano, kao da je to u suštini najvažnije, oni kažu pa ako su vam potpisi toliko važni u Srbiji, pa ne morate ništa da potpišete. Njih interesuju rezultati, a ne potpisi. Amerikanci već decenijama unazad na dokumentima ne koriste pečat jer im je važan čovjek, pečat je mogućnost da se on sakrije iza institucije. Sad im više, kada smo mi u pitanju, nije važan ni potpis, važno je šta se dešava na terenu. Ako se taj proces realizuje, ako on ide dobrim tokom, to više uopšte nije bitno. Možda je evropskoj birokratiji, jednoj standardnoj tradicionalnoj evropskoj kulturi to važno, ali Amerikancima nije."

Ističe da su Amerikanci glavni igrači u cijeloj priči i da će taj ton biti presudan.

"Što se tiče članica EU koje nisu priznale Kosovo, ja ne znam da li će neke od njih priznati Kosovo čak i ako ga Srbija prizna. Španija sigurno neće priznati, ni Rumunija ni Kipar. Oni imaju tolike svoje probleme koji nemaju nikakve sa Srbijom i Kosovom nego imaju veze sa tim da li će priznati ili neće jedan princip koji njima nikako ne ide na ruku. To je jedno sekundardno, kolateralno, u suštini nebitno pitanje i da je mnogo važnije šta će se dešavati na terenu. Ja mislim da će te stvari neizostavno ići u pravcu koji su zacrtale prije svega SAD i EU. Ta stvar na Balkanu mora da se raščisti u kratkom roku jer smo dobili jedan novi hladni rat u kojem prvi put imamo savezništvo Kine i Rusije. U ovom svijetu u kojem je unazad nekoliko dana povučena jasna linija poslije Moskve, aMerikancima je vrlo važno da raščiste ovu situaciju na Balkanu i da se ovdje zna ko kosi, a ko vodi nosi", zaključio je Đurđić za Svijet.

federalna.ba

Momčilo Đurđić Srbija Kosovo SAD