videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Državljanin BiH pod ruševinama zgrade u turskom gradu Malatya

Pod ruševinama u turskom gradu Malatya nalazi se i jedan državljanin Bosne i Hercegovine. U kakvom je stanju - zasada nije poznato. Porodica, Ambasada Bosne i Hercegovine, te kompanija u kojoj je zaposlen pokušavaju stupiti u kontakt s njim i pružiti pomoć. Ostali bh. državljani nastanjeni na istoku Turske, barem za sada, nisu se javili, niti tražili pomoć. No, već nakon prvih informacija o razornom zemljotresu, Bosna i Hercegovina je počela planiranje i organizovanje potrebne pomoći za područja pogođena zemljotresom. Građani, humanitarne organizacije, nadležne službe, te državne institucije u pripravnosti su i spremni krenuti ka Turskoj.

Tlo Turske od sinoć ne miruje. Serija jakih, razornih zemljotresa razorila je istok Turske. Broj poginulih i povrijeđenih iz sata u sat raste. Gradovi su srušeni i uništeni. U ovoj prirodnoj katastrofi, našli su se i državljani Bosne i Hercegovine. Posljednje informacije kažu da je ugrožen život jednog našeg državljanina.

“Državljanin Bosne i Hercegovine Angel Peševski, koji je radio za jednu kompaniju na tom području, pod ruševinama je. To je zvanično obavještenje turskih zvaničnih institucija koje su uputili našoj ambasadi u Ankari. Što se tiče ostalih naših državljana, nemamo nikakvih informacija. Inače, na tom području, istoku Turske prema granici sa Sirijom jako mali je broj državljana Bosne i Hercegovine”, kazao je konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu Siniša Mihailović.

Zastrašujuće slike razrušenih gradova bile su poziv u pomoć cijelom svijetu. Bosna i Hercegovina već od jutra pravi plan pomoći. Ministarstvo sigurnosti najavljuje prve korake. Bosna i Hercegovina kao članica Mehanizma civilne zaštite EU spremna je pokrenuti hitnu proceduru slanja pomoći. Tim od 50 pripadnika civilne zaštite iz Federacije, RS-a i Brčko distrikta je na raspolaganju.

„Ovom prilikom, kao čovjek i kao ministar bezbjednosti BiH, upućujem iskreno saučešće predsjedniku Turske i njenim građanima povodom ovog stradanja. Takođe, upućujem i poruku da će Bosna i Hercegovina pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom, kako bi se građani ugroženih područja Turske što prije vratili normalnom životu“, poručio je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (DNS).

Pomoći želi i Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine. No, dobra volja za put u Tursku nije dovoljna. Pregovarali su i dogovorili, ali nakon višesatnog sastanka, nemaju odobrenje za odlazak i pružanje pomoći. Kažu - birokratija je ponovo zakazala.

“Kao Gorska služba spašavanja FBiH, jutros u 7 sati stavili svoje snage na raspolaganje, tj. 50 ljudi s potražnim psima i potrebnom opremom Federalnoj upravi civilne zaštite i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. Još uvijek čekamo njihovo odobrenje da bi krenuli u Tursku”, ističe Senad Kovačević, spasilac u Gorskoj službi spašavanja FBiH.

Informaciju o razornim zemljotresima u Turskoj spremno je dočekalo Udruženje Pomozi.ba. Brzo su uputili apel za pomoć, te aktivirali humanitarni broj. Sljedeći korak je odlazak u gradove pogođene zemljotresom.

“Planiramo već u narednih dan-dva poslati naše ekipe u Tursku. Zavisi od informacija s terene koje dobijemo u koje ćemo tačno gradove otići i koju vrstu pomoći ćemo isporučiti. Ono što je trenutno najpotrebnije su grijalice, deke, topla odjeća i obuća, odjeća za bebe i hrana za bebe i higijenski proizvodi”, naglasila je Maja Arslanagić, glasnogovornica udruženja Pomozi.ba.

Nakon stanja šoka i straha, konačne informacije o gubicima i posljedicama, tek treba da se zbroje. No, sigurno je da Turska nije sama. Na pomoć Bosne i Hercegovine može računati.

federalna.ba

zemljotres
Japan zemljotres
0 08.04.2024 09:46
Kina Tajvan zemljotres
0 03.04.2024 21:02
zemljotres Crna Gora Hercegovina
0 03.04.2024 12:58
Crna Gora zemljotres sinoć
0 03.04.2024 08:58