videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Država na privremenom finansiranju, kapitalni i razvojni projekti na čekanju, Plan rasta izmiče

Bosna i Hercegovina još jednom je dobila upozorenje da mora u što skorije vrijeme usvojiti budžet institucija. Bez toga nema novca iz Plana rasta, niti kapitalnih i razvojnih projekata. I tako naša zemlja korača ka drugoj polovini godine, s odlukom o privremenom finansiranju koja istječe krajem ovog mjeseca. Probijanje rokova nije nam strano, ali iznenađuje da je ovaj put razlog višak novca. Jer - do raspodjele vodi politički dogovor, kojeg takođe nema.

BiH u šestom mjescu bez usvojenog budžeta. Preduslova za nova zapošljavanja, kapitalne projekte i deblokadu milijardu eura iz Plana rasta. Na snazi je privremeno finasiranje, dovoljno samo za neophodne troškove institucija.

„Kolicioni partneri se ne uzbuđuju, to samo pokazuje koliko ih interesuje realan život i građana u javnom sektoru i zaposlenih – a ispaštaće svi koji zbog povećanog obima posla trebaju zaposliti nekoga pa ga ne možete zaposliti jer budžetski nisu predviđena sredstva za tog radnika pd do nivoa da ne možete povećati plate“, upozorava ekonomski analitičar Zoran Pavlović

Resorni ministar Srđan Amidžić ne upućuje Vijeću ministara BiH usaglašeni Nacrt budžeta, potencirajući entitetske prioritete i smatrajući da privremeno finasiranje ne predstavlja problem, sve dok su budžetski korisnici osigurani. Zbog neusvajanja budžeta i povećanja troškova posljedice bi mogla imati i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka. Izdavanje dokumenata nije upitno, ali ako stanje ostane ovako – nešto drugo jeste.

„Mi imamo nedostatak sredstva otprilike zaključno sa drugim kvartalom koji istječe 30. juna ove godine oko milion i 700 hiljada KM. Nastavi li se ovom dinamikom broj podnošenja zahtjeva i podnošenja ličnih dokumenata do kraja godine, IDDEEA-i će u budžetu nedostajati 4 miliona maraka - ne postoji rizik da će doći do obustave izdavanja dokumenata građanima BiH, ali IDDEEA ulazi u značajne rizike kašnjenja plaćanja faktura prema dobavljačima i eventualnih tužbenih i oštetnih zahtjeva“, navodi Dražen Vujica, načelnik Regionalnog centra IDDEEA-e Sarajevo.

Privremeno finasiranje ugrožava pravosuđe i formiranje odjela za integritet VSTV-a BiH.

„Već naredne godine ako ne budemo imali budžet i odjel ili prolongiranje instituta provjere, Vijeće neće moći funkcionisati, a sudovi i tužilaštva već otežano funkcionišu i dobrano je otežana njihova efikasnost“, kazao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a BiH.

Modernizacija Oružanih snaga BiH će biti provedena sa budžetom ili bez njega - zahvaljujući podršci partnerskih zemalja, a ne doprinosu domaćih vlasti.

„Vlada SAD-a je izdvojila 67 miliona dolara za nabavku helikopotera i to je u fazi nabavke, ide 5 helikoptera i jedan zamjenski i 4 nova imamo dogovoreno, doći će i 4 transportera iz Turske namijenjenih za jačanje bataljonske grupe lake pješadije“, kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Zbog nepostizanja dogovora o raspodjeli prikupljenog novca između koalicionih partnera u državnoj vlasti od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, usvajanje budžeta se ne nazire, država funkcioniše na principu zaleđenog stanja, a Plan rasta sve je udaljeniji.

federalna.ba

budžet proračun
sutra sjednica Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budžet
0 15.07.2024 14:21
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH budžet utorak
0 12.07.2024 10:35
Dragan Čović budžet Sigurnost EU
0 09.07.2024 11:51
Brčko budžet proračun rebalans
0 05.07.2024 19:24