Dolazak Božića u Zenici najavljen liturgijom, paljenjem Badnjaka i vatrometom
(Izvor: Fena)

Dolazak Božića u Zenici najavljen liturgijom, paljenjem Badnjaka i vatrometom

Svetom liturgijom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, koju je na Badnje veče predvodio zenički protojerej Marko Maleš, pravoslavni vjernici iz tog grada počeli obilježavati veliki hrišćanski praznik Božić.

Nakon liturgije, u prisustvu nekoliko stotina vjernika, u dvorištu te crkve tradicionalno je zapaljen Badnjak te ispaljen vatromet u slavu dolaska Božića.

- Mi vjerujemo i ispovijedamo da se u Vitlejemu judejskom rodi Hristos – Pomazanik Božiji, koji je po Božijoj volji. Mi, ne samo da vjerujemo već iz iskustva znamo i ispovijedamo da je Hristos Emanuel, što znači s nama je Bog.

Rođenje Hristovo je istorijski događaj, koji se desio u konkretnom istorijskom periodu i definisanom geografskom prostoru. I proslavlja se u cijelom hrišćanskom svijetu, kao takav, već dvije hiljade godina - istakao je u svom progodnom obraćanju protojerej Maleš.

Uz radosni pozdrav: Hiristos se rodi!, napomenuo je Maleš, vjernici “prizivaju mir Božiji”, a imati mir Božiji znači “imati mir s Bogom, s bratom, s čovjekom…sa “sveukupnom tvorevinom Božijom”.

- Mir je ono što nam je najpotrebnije u ovo vrijeme raznih sukoba i nestabilnosti, i nadamo se da nam neće nedostajati mira i ljubavi u teškim vremenima ispred nas - naglasio je Maleš.

Poručio je kako želi da ovaj Božić “svima unese u domove mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov”.

- Svim ljudima dobre volje želim da u ovoj novoj godini Bog daruje zdravlje i napredak te pobjedu nad iskušenjima koja su se nadvila nad ljudima, a pravoslavnim hrišćanima srećan i blagosloven praznik Božića, uz radosni hrišćanski pozdrav: Mir Božiji, Hristos se rodi! Zaista se Hristos rodi - poručio je Maleš.

Večerašnjoj liturgiji i paljenju badnjaka prisustvovalo je nekolio stotina zeničkih pravoslavnih vjernika.

federalna.ba/Fena

Badnje veče Zenica Božić
ARS Centar Zenica Zenica Zeničko proljeće balet
0 20.05.2022 21:32
Mirko Pejanović Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću Zenica
0 19.05.2022 17:09
olujno nevrijeme Zenica zatvorene ceste
0 17.05.2022 16:05