Dokumentarni četvrtak: Zaim, čovjek s osmjehom, dokumentarni film, četvrtak u 20:10

Dokumentarni film Zaim, čovjek s osmijehom posvećen je Zaimu Imamoviću, legendarnom komandantu Prve drinske udarne brigade i 14. divizije Armije RBiH, ali i svim braniteljima Goražda. Ovaj film, čija je autorka Elma Kazagić, ispunjen je brojnim snimcima iz dana odbrane tog grada, donosi svjedočenja Zaimovih saboraca i prijatelja o komandantu kojeg je vojska voljela, a narod slavio, o oficiru kojeg je i u najtežim trenucima krasila hrabrost i smirenost vođe, o izvrsnom čovjeku koji je ljude dijelio isključivo na dobre i loše, a kojeg će u filmu njegov prijatelj ponajbolje opisati riječima: „Čovjek stećak, čovjek stijena, čovjek heroj, dobar drug“. 

S istim emocijama, Goraždani i svi drugi koji su u tom gradu proveli najteže dane, u filmu svjedoče i o neobičnoj snalažljivosti naroda u predugoj opsadi grada u koji se slilo više od 70.000 izbjeglih iz gornjedrinske regije, o podizanju mini centrala na Drini, o ideji da se zbog gladi krene putem spasa, preko Grebka, o djeci kojima su granate prekinule djetinjstvo, o borcima goraždanskih brigada koji nisu imali ni najosnovnije, ali su grad odbranili. 

Zaim, čovjek s osmjehom emotivna je priča o komandantu Zaimu,  Zlatnom ljiljanu koji je u bitke išao najčešće samo s motorolom, i u konačnici o njegovom pohodu na Treskavicu u vječitom stremljenju „da se vrati kući, na Drinu“.  Film rađen u produkciji Udruženja Reakcija i koprodukciji Federalne televizije, bit će prikazan u okviru Dokumentarnog četvrtka FTV. 

U filmu o komandantu Zaimu i herojskoj odbrani Goražda govore Ferid Buljubašić, Zaim Žuga, Nedim Alagić Peda, Ismet Hadžić Mutevelija, dr Vesna Nemec Klisura, Zaim Bešović, Zaimov sin Ernest Imamović i brojni drugi.

Dokumentarni četvrtak Zaim Imamović
'Rođeni' Dokumentarni četvrtak
0 23.06.2022 21:40
Dokumentarni četvrtak drugačija srbija
0 18.03.2022 15:15
Dokumentarni četvrtak Zaim, čovjek s osmijehom
0 25.11.2021 22:36
lana bijedić Slučaj: Lana Bijedić Dokumentarni četvrtak
0 18.11.2021 21:09
Dan državnosti BiH 25. novembar specijalni program Bosna i Hercegovina Zaim Imamović muzika jednog vremena
0 17.11.2021 14:53