videoprilog Dragane Rajić (Federacija danas)

Dodik: Neka pitanja lakše bismo dogovorili sa SDA, nego sa Trojkom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku najviših entitetskih zvaničnika sa generalnom direktoricom za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelinom Eichhorst dogovoreno da u ponedjeljak, 17. jula, sve tri strane u BiH dostave prijedloge za deeskalaciju situacije.

"Mi uvijek polazimo od toga da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je i ustavna odrednica", istakao je Dodik

Dodao je da BiH treba garantovati i očuvati teritorijalni integritet, ali da je suverenitet ugrožen zbog stranog uticaja.

“Mi želimo da budemo primljeni (u EU). Ne želimo propustiti priliku. EU će odlučiti o članstvu nekih zemalja i mi tražimo da sa EU razgovaramo šta je to neophodni paket, kao minimalan uslov da dobijemo taj status. Mi smo predložili da se svih 14 prioriteta stavi na dnevni red koliko god to bilo teško”, kazao je Dodik.

Dodik je dodao da je njegov uslov da se donose zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi se uklonile strane sudije: “To bi dovelo u poziciju da zakon koji je donešen u RS o neprimjenjivanju, bude van snage. Samo tako može. Predložili smo i da dva pitanja iz Berlinskog procesa, ali to je paket. Ako nema rješenja za Ustavni sud, nema ni drugih rješenja. Bilo smo konstruktivni, kreativni".

Kazao je da nema problem sa hrvatskim i bošnjačkim partnerima u vlasti na nivou BiH, ali da mu se čini da bi neka pitanja lakše bila riješena sa SDA, nego sa "trojkom".

"Čini mi se da su oni otišli dalje nego što je nekad SDA to pokazivao", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Navodeći da je principijelan i da nema problem sa njihovim stavovima, Dodik je pozvao na nastavak održivog kretanja, što uključuje imenovanje ministra finansija i kopredsjedavajućeg Vijeća ministara, nastavak dogovora o svih 14 prioriteta u paketu ili o alternativi koja bi u svakom slučaju uključivala rješavanje pitanja stranih sudija.

"Ključno pitanje koje bi moglo biti važno za sve, a ne vidim da je za sve važno, jeste prepoznavanje dinamike u EU", rekao je Dodik i istakao da ako za druge postoji ubrzani put za članstvo u Uniji, ne zna zašto to ne bi bilo i za BiH.

On je ponovio da Republika Srpska ne vidi BiH u NATO-u, ali da razumije da drugi to žele: "Postoji saradnja sa NATO-om, ali to ne prejudicira članstvo", precizirao je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska nijednog trenutka nije težila eskalaciji problema i da nijednom nije pozvala ni na kakav sukob, već da druga strana govori da će, ako nešto bude, biti rata. 

"Neće biti rata. Ovo je za nas čisti politički proces", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, mjere Republike Srpske, poput mjera u vezi sa Ustavnim sudom BiH, uvijek su mjere reakcije, a ne akcije.

Rekao je i da on nema problem sa takvim stavom Trojke, ali da je i on principijelan.

“Ako hoće nešto, neka se riješi ministar finansija, da se ide dalje u dogovor oko ovoga”, naveo je predsjednik RS.

Podsjetimo u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu održan je sastanak lidera vladajuće većine na državnom nivou sa predstavnicima EU. Sastanku su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, premijer FBiH Nermin Nikšić, lider HDZ BiH Dragan Čović, lider NiP Elmedin Konaković i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić. Oni su se sastali sa šefom Delegacije EU u BiH Јohannom Sattlerom i generalnim direktorom za Evropu u Službi za vanjske poslove EU, Angelinom Eichhorst.

federalna.ba

Delegacija EU u BiH lideri stranaka Federacija BiH Republika Srpska
penzije sutra Federacija BiH
0 01.12.2023 10:06
Delegacija EU u BiH demineri vozila
0 30.11.2023 15:35
veliki kašalj Republika Srpska potvrđeno
0 30.11.2023 11:24
političke stranke Federacija BiH razgovori Sarajevo
0 28.11.2023 10:05
Republika Srpska piće Prime povlači
0 27.11.2023 11:22
Republika Srpska Banjalučka berza aukcija
0 27.11.2023 09:37