Dodik poziva partnere u RS-u na bojkot izbora po Izbornom zakonu BiH

Dodik poziva partnere u RS-u na bojkot izbora po Izbornom zakonu BiH

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta vladajuća stranka u RS-u predlaže koalicionim partnerima da ne učestvuju na Lokalnim izborima po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. 

- Mi ne možemo prihvatiti nametnut Izborni zakon BiH. Predložićemo koalicionim partnerima da pozovemo i opoziciju iz RS da ne učestvuju na izborima. Vidjeli ste da su danas Bošnjaci u Vijeću naroda RS pokrenuli mehanizam vitalnog interesa na Izborni zakon RS. Cijenimo da će se uskoro to riješiti i da možemo organizovati lokalne izbore po našem zakonu - rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD.

Dodao je da će uskoro u Beograd biti održan svesrpski sabor na kojem će, između ostalog, kako je naveo, biti određene opšte mjere za predstavnike Srba.

U Banjoj Luci je danas počeo i sastanak koalicionih partnera u RS-u – SNSD, SP, US i DEMOS u vezi sa Lokalnim izborima u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar, prema novim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik Christian Schmidt
Milorad Dodik
0 17.06.2024 16:45
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28