Dodik i Lukić: Odbijen zahtjev odbrane da se sasluša Schmidt
(Izvor: detektor.ba)

Dodik i Lukić: Odbijen zahtjev odbrane da se sasluša Schmidt

Pred Sudom BiH danas je održano ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, na kojem je sutkinja Sena Uzunović odbila zahtjev njihove odbrane da se kao svjedok na suđenju sasluša visoki predstavnik Christian Schmidt.

Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika. Dodik proces smatra političkim, s namjerom da ga uklone s političke scene u BiH. Sutkinja Uzunović je danas odbila i zahtjev odbrane optuženih da svjedok na suđenju budu predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić i još jedna osoba.

Na današnjem ročištu, Tužilaštvo BiH je završilo izvođenje materijalnih dokaza, a odbrana je osporila dio dokaza koji se odnose na korespondenciju pravnog odjelenja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i institucija RS.

Odbrana optuženih smatra da notar, kod koga su prevedeni i ovjereni dokumenti OHR dostavljeni Sudu, prekršio Zakon o notarima.

Naredno ročište zakazano je za 19. juni.

I danas su se ispred Suda BiH okupile Dodikove pristalice da bi mu dale podršku.

Dodik se poslije suđenja nije obratio novinarima ispred Suda BiH, a konferenciju za novinare najavio je u Istočnom Sarajevu.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH