Dodik: Dogovor iz Laktaša je paket 'sve ili ništa'

Dodik: Dogovor iz Laktaša je paket 'sve ili ništa'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je dogovor lidera vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine, postignut prošle sedmice na sastanku u Laktašima, paket "sve ili ništa", iz kojeg se ne mogu uzimati samo dijelovi, odnosno "samo ono što neko želi".

"Ima tamo stvari kojima sam i ja nezadovoljan, ali smo se trudili da napravimo kompromis", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, komentarišući dogovor SNSD-a s HDZ-om BiH i strankama Trojke.

Dodao je da ima utisak da postoji volja da se pitanja definisana dogovorom realizuju u februaru, navodeći da je ključno pitanje usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o zakonu o Sudu Bosne i Hercegovine, dodavši da u vezi s tim postoje neslaganja, jer je SNSD tražio da sjedište Apelacionog veća Suda Bosne i Hercegovine bude u Banjaluci, dok predstavnici Trojke nisu bili spremni to da prihvate.

Dodik je dalje kazao da je razgovarano i Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kako bi se iz tog suda odstranile strane sudije.

Naveo je da bi se dvoje srpskih sudija i dalje biralo u Narodnoj skupštini RS-a, po dvoje bošnjačkih i hrvatskih sudija u Parlamentu Federacije BiH, dok bi se troje sudija koji bi zamijenili strane sudije biralo u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"Neće to biti strana volja, nego volja organa Bosne i Hercegovine. Dakle, to smo dogovorili da izradimo, da ne bismo opterećivali evropski put, da do kraja aprila bude finalizovano", naglasio je Dodik.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik SNSD HDZBiH Trojka