Djevojka koja je ubila silovatelja mora platiti njegovoj porodici 150.000 $
(Izvor: Zach Boyden-Holmes/AP)

Djevojka koja je ubila silovatelja mora platiti njegovoj porodici 150.000 $

Tinejdžerka žrtva trgovine ljudima koja je prvobitno bila optužena za ubistvo prvog stepena nakon što je nožem izbola svog optuženog silovatelja na smrt osuđena je u utorak na sudu u Iowi na pet godina strogo nadzirane uslovne kazne i naloženo joj je da plati odštetu od 150.000 dolara porodici tog čovjeka.

Pieper Lewis, 17, priznala je krivicu za ubistvo iz nehata i namjerno ozljeđivanje u ubistvu 37-godišnjeg Zacharyja Brooksa iz Des Moinesa u junu 2020. Za te optužbe dobila je kazne po 10 godina zatvora. Sudac okruga Polk David M Porter u utorak je odgodio te zatvorske kazne, što znači da bi Lewisova, prekrši li bilo koji dio svoje uslovne kazne, mogla biti poslana u zatvor da služi 20-godišnju kaznu.

Što se tiče plaćanja porodici njenog silovatelja, "ovaj sud nema drugu opciju", rekao je Porter, napominjući da je povrat obavezan prema zakonu Iowe, a koji je potvrdio i Vrhovni sud Iowe. Lewis je imala 15 godina kada je izbola Brooksa više od 30 puta u stanu u Des Moinesu. Dužnosnici su rekli da je Lewis bila bjegunac i da je pokušavala pobjeći od zlostavljanja sa majkom koja ju je usvojila. Spavala je u hodnicima stambene zgrade u Des Moinesu kada ju je 28-godišnji muškarac uzeo prije nego što ju je prisilno prodao drugim muškarcima za seks.

Lewis je rekla da je jedan od tih muškaraca bio Brooks i da ju je nekoliko puta silovao u sedmicama prije smrti. Ispričala je da ju je 28-godišnji muškarac pod prijetnjom nožem prisilio da ode s Brooks u njegov stan na seks. Službenicima je rekla da je, nakon što ju je Brooks još jednom silovao, zgrabila nož s noćnog ormarića i u naletu bijesa ubola Brooksa. Policija i tužitelji nisu osporili da je Lewis bila seksualno zlostavljana i da se njom trgovalo. Ali tužitelji su tvrdili da je Brooks spavao u trenutku kada je izboden te da nije predstavljao neposrednu opasnost za nju u tom trenutku.

Iowa nije među desecima država koje imaju takozvani zakon o sigurnoj luci koji žrtvama trgovine ljudima daje barem neku razinu kaznenog imuniteta.

Lewis, koja je svoj GED zaradila dok je bila držana u pritvoru za maloljetnike, priznala je u izjavi prije izricanja presude da se borila sa strukturom svog pritvora, uključujući i to da su je "tretirali kao krhko staklo", kao i da joj nije bilo dopušteno komunicirati s prijateljima ili porodicom. "Moj duh je uništen, ali još uvijek svijetli u plamenu", pročitala je u izjavi koju je pripremila. "Čujte me kako urlam, vidite kako sjajim i gledajte kako rastem."

“Ja sam preživjela”, dodala je.

Tužitelji su se osvrnuli na to što je Lewis sebe nazvala žrtvom u ovom slučaju i rekli da nije preuzela odgovornost za to što je izbola Brooksa i "ostavila njegovu djecu bez oca".

Sudac je opetovano zahtijevao od Lewis da objasni koje je loše odluke napravila što je dovelo do Brooksove smrti i izrazio zabrinutost da ona ponekad ne želi slijediti pravila koja su joj postavljena u zatvoru za maloljetnike.

"Sljedećih pet godina tvog života bit će prepuno pravila s kojima se ne slažeš, siguran sam u to", rekao je Porter. Kasnije je dodao: “Ovo je druga prilika koju ste tražili. Nećeš dobiti treću."

Karl Schilling iz Organizacije za pomoć žrtvama Iowe rekao je da je prijedlog zakona o stvaranju zakona o sigurnoj luci za žrtve trgovine ljudima prošao u Domu Iowe ranije ove godine, ali je zastao u Senatu zbog zabrinutosti skupina za provođenje zakona o tome da zakon obuhvata preširoko područje. "Uspostavljena je radna skupina za rješavanje problema", rekao je Shilling. "Nadam se da će se sljedeće godine ponovno pokrenuti."

Iowa doista ima afirmativni zakon o odbrani koji daje određeni prostor žrtvama zločina ako je žrtva počinila prekršaj "pod prisilom tuđe prijetnje ozbiljnom ozljedom, pod uslovom da je optuženik razumno vjerovao da je takva ozljeda neizbježna."

Tužitelji su u utorak tvrdili da je Lewis odustala od te potvrdne odbrane kada je priznala krivnju za ubistvo iz nehata i namjerno ozljeđivanje.

federalna.ba/AP

Pieper Lewis ubistvo silovatelj
Banja Luka Banjaluka ubistvo
0 03.12.2022 12:41
Banja Luka ubistvo
0 03.12.2022 10:26
Denis Tot ubistvo presuda
0 30.11.2022 12:43
Meksiko ubistvo novinar
0 24.11.2022 08:50