Dizdar: Pregovarački status BiH prilika za jačanje podrške povratnicima

Dizdar: Pregovarački status BiH prilika za jačanje podrške povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar smatra da otvaranje pregovora za članstvo u Evropsku uniju predstavlja ogroman korak naprijed za Bosnu i Hercegovinu te da je to dokaz napretka u procesu evropskih integracija.

U razgovoru za Fenu, ministar Dizdar je kazao da taj iskorak donosi sa sobom niz benefita, uključujući jačanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti te da otvara mogućnost korištenja EU pristupnih fondova u visini od blizu 2,5 milijardi KM.

- Što se tiče pitanja raseljenih osoba i izbjeglica, pruža nam se prilika za unapređenje politika i programa podrške, reintegracije i ostvarivanja njihovih prava. Ovo je važan korak ka stvaranju povoljnijeg okruženja za cijelo društvo, a samim tim i za obuhvatnu, održivu reintegraciju povratnika i raseljenih osoba – kazao je.

Dizdar tvrdi da će konkretna podrška povratnicima i raseljenim osobama zahtijevati dalje angažovanje i implementaciju odgovarajućih politika i programa na nacionalnom nivou i efikasnu koordinaciju sa nižim nivoima.

Očekuje da će evropski procesi dodatno podstaći domaće institucije da preuzmu konkretne korake u poboljšanju uslova za povratak i integraciju raseljenih osoba.

Između ostalog, dodao je, očekuje dodatnu podršku u procesu zatvaranja kolektivnih centara u FBiH i zbrinjavanja svih interno raseljenih osoba i svih onih bez svog krova nad glavom.

- Nadamo se jačanju podrške ostvarenju pune ravnopravnosti povratnika u smislu ostvarenja njihovih temeljnih ljudskih, političkih i ekonomskih prava i njihove pune integracije u matične zajednice – kazao je ministar.

Na pitanje da li smatra da je ovo moment koji bi trebao motivisati sve političke aktere da čine više na putu ka evropskim integracijama, Dizdar je kazao da je BiH prema ocjeni predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen u jednoj godini dana napravila više nego prethodna vlast u deset godina, ali da se na tome ne smije stati.

- Veliki iskorak koji smo napravili treba da bude podsticaj za sve političke aktere u BiH da intenziviraju napore ka ispunjavanju svih reformskih obaveza na EU putu i unapređenju političke kulture u zemlji. Evropski put zahtijeva široki politički konsenzus i konstruktivan dijalog među svim relevantnim akterima – istakao je.

Smatra veoma važnim da se svi politički subjekti u BiH angažuju u konstruktivnom dijalogu i preuzmu konkretne korake ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

- Kada su u pitanju interesi naših ljudi i naše djece, njihova mirna, sigurna budućnost u ekonomski razvijenoj Bosni i Hercegovini, tu suprotstavljenih strana ne bi smjelo biti – poručio je Dizdar.

Govoreći o odlučnosti Vlade FBiH u nastavku podrške povratnicima i ostvarenju tih prioriteta, Dizdar je kazao da Vlada pokazuje snažnu odlučnost i predanost u podršci povratnicima i realizaciji 14 prioriteta.

- Naša vlada kontinuirano radi na implementaciji mjera koje su od vitalnog značaja za povratnike i proces pomirenja, kao i za održivi razvoj povratničkih lokaliteta. Ministarstvo je uz podršku vlade razvilo čitav niz novih programa podrške povratku koji za cilj imaju još veću, obuhvatniju i sistematičniju podršku povratnicima – kazao je.

Dizdar je istakao da ostvaruju i intenzivnu saradnju sa iseljeništvom, da realizuju niz ekonomskih programa te da čine sve što mogu da povratak bude trajna kategorija.

- Uvjeren sam da ćemo u tim nakanama i uspjeti – zaključio je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar u razgovoru za Fenu.

federalna.ba/Fena

Nerin Dizdar