Direktor IAEA-e u posjeti nuklearnoj elektrani Zaporožje
(Izvor: Fena/Twitter)

Direktor IAEA-e u posjeti nuklearnoj elektrani Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi danas bi trebao posjetiti nuklearnu elektranu Zaporožje. 

On je, uoči posjete, situaciju u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani opisao kao vrlo opasnu. Rekao je da njegovi napori da se postigne sporazum za zaštitu nuklearke još uvijek traju.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje područja nuklearne elektrane. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da ruske trupe drže nuklearnu elektranu Zaporožje "taocem" i da njena sigurnost ne može biti zagarantirana dok je ne napuste. Ukrajinske snage su zatvorile grad Avdijevku na liniji fronta dok planiraju svoj sljedeći potez, prenosi Reuters. 

Ruske trupe zauzele su nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, još u prvim sedmicama invazije na Ukrajinu i nisu pokazale volju da se odreknu kontrole nad njom.

- Držati nuklearnu elektranu kao taoca više od godinu dana - ovo je sigurno najgora stvar koja se ikada dogodila u historiji evropske ili svjetske nuklearne energije - rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

On je rusko prisustvo osudio kao "ucjenu radijacijom".

Njegovi komentari uslijedili su nakon sastanka s Rafaelom Grossijem, direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u hidroelektrani Dnjepar - sjeveroistočno od elektrane Zaporožje. 

federalna.ba/Fena

Ukrajina Rusija Zaporožje