Detalji napada: Zgurali ih sa ceste, potom udarali bejzbol palicama
(Izvor: Facebook/Neri)

Detalji napada: Zgurali ih sa ceste, potom udarali bejzbol palicama

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i Federalna vlada aktivno su se uključili u slučaj napada na mlade Stočane i očekujemo brzo privođenje odgovornih - saopćio je federalni ministar rasljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.

Dizdar je u objavi na društvenoj mreži Facebook naveo da su se premijer Nikšić i on jutros susreli s jednim od stolačkih mladića u društvu njegovog oca, a Dizdar je jutros o incidentu upoznao i sve ključne predstavnike međunarodne zajednice u BiH, kojima je zahvalio na podršci i angažmanu.

-U stalnoj smo komunikaciji s predstavnicima nadležnih organa, od FUP-a do lokalnih organa. Jedna od pozitivnih stvari u ovom mučnom događaju je što su se građani uključili i daju značajan doprinos naporima za rasvjetljenjem cijelog događaja. Zbog svega navedenog, uzimajući u obzir podatke koji su nam dati na uvid, vjerujemo da će počinitelji nedjela biti u kratkom roku identificirani - ističe Dizdar.

Poručuje da sankcija za počinitelje mora biti najstroža moguća, kako bi ovaj slučaj poslužio za primjer i kako bi se odvratili neki budući huligani i razbojnici od činjenja sličnih nedjela.

-Ma koliko to bilo teško, pozivam građane na strpljenje, uz suzdržavanje od svake vrste neprimjerene reakcije ili odgovora. Institucije su te na kojima je da reaguju - podvukao je Dizdar.

Podsjećamo, grupa od desetak osoba sinoć je kod Stoca bejzbol palicama i bakljama napala četiri mladića.

Iz MUP-a HNK navode da je noćas, oko 00.10 sati, M.A. (2004.) iz Poplašića- Stolac prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnom cestom iz Mostara prema Stocu, kada je u mjestu Masline Stolac došlo do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V, nn registracijskih oznaka.

- Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s ceste pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izišla grupa od oko 10 osoba, maskirani i s bejzbol palicama.

Dodaje se da su palicama lupali po njegovom vozilu, bacali baklje te nasrnuli na osobe koje su se skupa s njim nalazile u vozilu, nakon čega su ih palicama udarali po čitavom tijelu.

- Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom smjeru. Zajedno s prijaviteljem u vozilu su se nalazili E.G. (2003.) iz Stoca, D.B. (2002.) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006.) iz Gorice-Stolac. Sva četvorica su zadobila ozljede neutvrđenog stupnja, te im je ukazana pomoć u DZ Stolac, nakon čega je D.B. upućen na CUM Mostar, dok su E.G., M.A, i F.B. upućeni u RMC dr. Safet Mujić Mostar. Lice mjesta je osigurano od strane policijske patrole PS Stolac do jutarnjih sati kada će se vršiti očevid – navodi se u izvješću.

Iz FK Iskra Stolac napisali su na svojoj Facebook stranici kako su napadači dio navijačke skupine Ultras, naglasivši da su među ozlijeđenima tri igrača Iskre i jedan maloljetni dječak.

O ovom slučaju oglasio se i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, napisavši na društvenim mrežama da je pretučeno četvero povratničke djece te da ovakvo nasilje hitno mora biti najstrože kažnjeno.

- Predugo, već preko 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o 'istragama u tijeku' i 'nepoznatim počiniteljima'. Dosta je više. Nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionirano. Od MUP-a i Tužiteljstva očekujem reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca - ništa manje od toga. Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki – poručio je ministar.

federalna.ba/Fena

Stolac napad