Delić: Predloženi zakoni doprinose regulisanju resornog zakonodavnog okvira

Delić: Predloženi zakoni doprinose regulisanju resornog zakonodavnog okvira

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, povodom predloženih dopuna Zakona o radu i najavljenog zakona o djelatnosti psihologa, predloženih za dnevni red sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, ističe da su ta dva akta značajan iskorak za unapređenje normativnih propisa u Federaciji, ali i najava inovativnih pristupa Ministarstva u reguliranju resornog zakonodavnog okvira, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

- Izmjena Zakona o radu, kojom se dozvoljava rad studentima, predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinosa razvoju zdrave ekonomije. Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog zakona će biti osigurani veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali će biti i omogućeno poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno-pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome, rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi - najavio je ministar Delić.

Zakon o djelatnosti psihologa važan je zbog unapređenja kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga.

- Ovaj zakon će postaviti jasne standarde i propise za obavljanje psihološke prakse osiguravajući da samo kvalifikovani stručnjaci mogu pružati ove, za naše društvo iznimno važne usluge. Regulisanje djelatnosti psihologa također će doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i smanjenju stigme povezane s traženjem psihološke pomoći - navedeno je također u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

federalna.ba/Fena

Adnan Delić
Adnan Delić ZDK Zenica Centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama
0 22.05.2024 11:23
Adnan Delić penzioneri zahtjevi Vlada FBiH
0 22.05.2024 08:12