Delegacija Libije u Sarajevu izrazila veliki interes za obnovu saradnje s bh. kompanijama
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Delegacija Libije u Sarajevu izrazila veliki interes za obnovu saradnje s bh. kompanijama

"Dan partnerstva Bosne i Hercegovine i Libije" koji je danas u Sarajevu organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH, okupio je predstavnike više od 60 kompanija iz obje zemlje zainteresovanih za obnovu saradnje i povratak bh. kompanija na to tržište.

Potpredsjednik VTK BiH Zdravko Marinković istakao je da bh. kompanije imaju izuzetno pozitivna iskustva na libijskom tržištu na kojem su realizovale različite infrastrukturne projekte u građevinskom sektoru, te poslovale i imale proizvodne pogone u prehrambenoj industriji, naftnom, farmaceutskom i elektro sektoru.

Precizirao je da je u Libiji nekad poslovalo više od 30 bh. kompanija, a trenutno je aktivno svega desetak. Marinković je naveo da je u posljednje tri godine ostvaren izvoz u Libiju u vrijednosti od 11,2 miliona eura, a uvoza iz Libije nije bilo. 

- Nažalost, zbog nesretnih okolnosti i dešavanja u Libiji, većina tih kompanija je bila prinuđena povući se s libijskog tržišta. Neke od njih su ostavile proizvodne pogone da miruju, a malo ih je nastavilo svoje poslovanje. Nastojimo da bh. kompanije ponovo vrate svoje pozicije na libijskom tržištu, ali i da se poveća prisutnost libijskih proizvoda u BiH - rekao je Marinković.

Kao moguće potencijale za saradnju naveo je energetski sektor koji ima veliki uticaj na rast i razvoj privrede BiH, metalski sektor koji u prosjeku čini oko 32 posto ukupnog bh. izvoza, te industriju namještaja, prehrambenu i IT industriju.

Šef libijske delegacije Issam Al-Awl podsjetio je na jake veze BiH i Libije u prošlosti i pozvao na njihovu obnovu kako bi bile još jače i samoodržive.

Dodao je da je potrebno aktivirati partnerstva između dvije zemlje i investicije u različitim oblastma, zbog čega bi trebalo potpisati određene sporazume i memorandume, a bh. kompanijema predstaviti prednosti investiranja u Libiju. 

Al-Awl je rekao da će bh. kompanije pozvati da učestvuju na Sajmu privrede u Tripoliju kako bi uspostavile nova partnerstva i napravile snažan povratak na tržište Libije.

U sastavu privredne delegacije Libije bili su predstavnici firmi iz industrije čelika i metala, građevinarstva i inžinjeringa, prehrambene i drvne industrija, turizma i drugi.

Planirano je da u sklopu Dana partnerstva bude potpisan Memorandum o razumijevanju između VTKBiH i Odbora za sajmove Države Libije radi unaprjeđenja saradnje u nastupima na sajmovima i organizaciji konferencija.

federalna.ba/Fena

Libija