Dautović: Teheran zadovoljan svojom odmazdom, lopta u dvorištu Izraela

Iran je u noći s petka na subotu lansirao 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Manji broj projektila pogodio je Izrael, ranivši pritom jednu djevojčicu. Nanesena je šteta jednom vojnom postrojenju na jugu. Većinu projektila presrela je željezna kupola uz pomoć SAD-a i Britanije. Tel Aviv smatra da je napad bio neuspješan. Ministar ratnog kabineta Beni Ganc kaže da će Izrael natjerati Iran da plati visoku cijenu kada dođe pravo vrijeme za to. Teheran, s druge strane, smatra da je napad ispunio sve ciljeve.

Vanjskopolitički analitičar Mirko Dautović u Dnevniku 2 Federalne televizije kazao je kako smatra da je kriza za sada izbjegnuta i da nećemo imati novi rat na Bliskom Istoku. Teheran je, kaže, zadovoljan svojim odgovorom na izraelsko bombardovanje njihove ambasade, iz njihove perspektive odmazda je uspješna i ne treba je dalje nastavljati i sada je lopta u dvorištu Izraela.

“Postoji opasnost da Izrael riješi odgovoriti, međutim, zasada djeluje da je zauzdan. Teheran je uspješno demonstrirao djelić svojih mogućnosti. Napad su izveli da njihove letjelice budu oborene, ali da se vidi veličina njihovog arsenala”, istakao je Dautović.

Iran je, kaže, čekao neku vrstu osude izraelskog napada na njihovu ambasadu u Damsku u Vijeću sigurnosti UN-a ili od izraelskih saveznika, međutim, ništa od toga se nije desilo.

Prema njegovom mišljenju, Izrael bi mogao ignorisati ono što je dogovorio s Washingtonom i napasti Hezbolah i Iransku revolucionarnu gardu u Libanu i Siriji, ili čak udariti na Iran direktno, napadajući njegova nuklearna postrojenja. Međutim, ističe Dautović, zasad djeluje da je Washington obuzdao Izrael.

"U eventualnom napadu na Iran Izrael bi bio sam, ne bi mu pomogle ni SAD ni Velika Britanija ni Jordan, i zavisno od tipa odmazde Izrael bi mogao završiti izolovan."

Kad su u pitanju Jordan, Saudijska Arabija, Egipat i Turska i njihova pozicija u novonastalim okolnostima, Dautović ističe kako im nikako ne odgovara rasplamsavanje sukoba, pogotovo Jordanu, koji je prilično nestabilna monarhija. Kralj Abdulah ima podršku zapadnih saveznika - SAD-a, Izraela i Velike Britanije, ali mora gledati i na legitimitet među vlastitim podanicima, s obzirom na to da je 80% populacije Jordana palestinskog porijekla, objašnjava Dautović.

"Učešćem u odbrani Izraela jordanski kralj je istovremeno kupio podršku svojih zapadnih saveznika, ali i izgubio na legitimitetu među vlastitim podanicima", dodaje Dautović.

Kada su u pitanju dešavanja u Gazi i Zapadnoj Obali, smatra da će Izrael napad Irana iskoristiti da se opet predstavi kao žrtva i kupi još vremena za borbu protiv Hamasa, a da ga Zapad u tome ne sprečava. To će najvjerovatnije podrazumijevati operaciju u Rafi, ali i dalje slobodno bombardovanje Gaze.

"Možemo očekivati da Izrael intenzivira napade na Gazu i da još manje humanitarne pomoći dođe do Palestinaca. Ovaj napad nije direktno koristio narodu Gaze", zaključio je Dautović.

federalna.ba

Mirko Dautović Iran Izrael