Danski parlament traži od zastupnika i uposlenika da ne koriste TikTok
(Izvor: Arhiva)

Danski parlament traži od zastupnika i uposlenika da ne koriste TikTok

Parlament Danske traži od zastupnika i drugih uposlenika da ne koriste društvenu mrežu TikTok zbog zabrinutosti za sajber napade.

Parlament je naveo da je ovo mjera u sklopu jačanja sajber sigurnosti protiv rizika od špijunaže.

Ovo državno zakonodavno tijelo je tražilo od 179 zastupnika i zaposlenih da ne instaliraju aplikaciju za društvene mreže TikTok na službenim telefonima i da uklone već instalirane aplikacije.

Predsjedavajući Parlamenta Danske Soren Gade naveo je u e-mailu koji je poslao zastupnicima i zaposlenima da se "onima koji imaju instaliranu aplikaciju TikTok na telefonu preporučuje da je uklone".

Parlament je izdao upozorenje nakon izvještaja Centra za sajber sigurnost Danske koji djeluje pri Obavještajnoj službi, da bi se aplikacija mogla koristiti u špijunske svrhe.

Nedavno su neki danski političari objavili da su uklonili aplikaciju TikTok sa službenih telefona zbog sajber sigurnosti.

TikTok se suočava sa ozbiljnim ograničenjima zbog zabrinutosti za sigurnost i privatnost, a strahuje se da se čak može koristiti za širenje prokineskih stavova i pristup korisničkim informacijama.

federalna.ba/AA

Danska TikTok