Danska se izvinila: Odvedeni od porodica u socijalnom eksperimentu
(Izvor: BBC)

Danska se izvinila: Odvedeni od porodica u socijalnom eksperimentu

Danska vlada je uputila izvinjenje za slučaj od prije 70 godina kada je grupa od 22 djece odvedena iz domova na Greenlandu u neuspjelom socijalnom eksperimentu.

Odvedeni su u Dansku kako bi bili prevaspitani kao „mali Danci“ koji bi kasnije mogli da se vrate i njeguju kulturne veze. No, kada se njih 16 vratilo, smješteni su u sirotište i mnogi nisu više vidjeli članove porodice. Samo šestero je sada živo.

Izvinjenje je uputila premijerka Danske Mette Frederiksen.

Jedno od djece, Helene Thiesen, koja je svoju priču ispričala BBC-u 2015. godine, rekla je da joj izvinjenje znači sve.

Greenland je sada autonomna teritorija u okviru kraljevine Danske i oslanja se na Kopenhagen za upravljanje finansijama, spoljnim odnosima i odbranom, kao i pružanje velikih godišnjih subvencija. Izveštaj o slučaju djece, koja su bila iz domorodačke inuitske populacije Greenlanda, objavljen je u utorak.

Šta se desilo sa djecom?

Bilo je to 1951. godine kada su danske vlasti odlučile da bi jedan od načina modernizacije Greenlanda mogao da bude stvaranje nove vrste greenlanđana. Od nastavnika i sveštenika traženo je da identifikuju djecu koja bi mogla da se prevaspitaju i ostvare „bolji život“ u kontinentalnoj Danskoj, a zatim da se vrate i da postanu uzori za odnose Greenlanda i Danske.

Mnoge porodice nisu željele da predaju djecu, ali neke su popustile.

Tokom maja 1951. godine, brod MS Disko isplovio je iz Nuka sa 22 djece na brodu.

Helene Thiesen, sada 75-godišnjakinja, koja je tada imala sedam godina, ispričala je da joj je majka, koja je ostala sama sa troje djece nakon očeve smrti, rekla da je Danska „baš kao raj“.

„Ne budi tužna“, kazala joj je majka.

Po dolasku djeca su lišena kontakta sa porodicom, imala su poteškoće u razumijevanju jezika i smještena su u hraniteljske domove.

Helene je otkrila zašto je odvedena tek 1996. godine kada su joj bile 52 godine i zašto nikada nije obnovila vezu sa majkom.

Rekla je da je povremeno razgovarala sa nekom od druge djece i da su isti „osjećali gubitak i nedostatak samopouzdanja“.

Na izvinjenje se dugo čekalo, jer prethodne vlade nisu osjećale odgovornost za ovaj slučaj, ali premijerka Mette Frederiksen odlučila je to promijeniti.

„Ne možemo da promijenimo ono što se dogodilo, ali možemo da preuzmemo odgovornost i izvinimo se onima za koje smo trebali da brinemo, a nismo uspjeli.“

Javnost je obavijestila da je svakom od njih šestero, a koji su još živi, poslala pismo uz poruku „bezrezervnog i dugo očekivanog izvinjenja u ime Danske“.

„Pratim slučaj već dugi niz godina i još uvijek sam duboko dirnuta ljudskim tragedijama“, rekla je danska premijerka.

„Osjećam olakšanje što je napokon izrečeno izvinjenje. Zaista je jako važno. Znači sve. Za ovo se borim od  1998. godine“, poručila je Helene lokalnim medijima.

Greenlandski premijer Kim Kielsen rekao je da su odnosi Danske i Greenlanda napredovali.

„Danas smo jednaki i zajednički se osvrćemo na prošlost“, poručio je.

federalna.ba/BBC

Greenland socijalni eksperiment Danska izvinjenje Kim Kielsen Mette Frederiksen