Dan Armije RBiH značajan datum o kojem mlađe generacije moraju učiti i čuvati nasljeđe
(Izvor: Fena/Edin Skokić)

Dan Armije RBiH značajan datum o kojem mlađe generacije moraju učiti i čuvati nasljeđe

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i ministrica za boračka pitanja Senada Dizdarević upriliči su danas tradicionalni prijem u povodu Dana Armije R BiH za komandante brigada i divizija te generale Armije R BiH. 

- Ovo je uobičajeni i sastavni dio programa obilježavanja dana Armije R BiH. Sretni smo što možemo ugostiti generale koji su stali na čelo mladića koji su branili našu domovinu. Zahvaljujući njima danas živimo u slobodi - rekao je premijer Halilagić.

Cilj je omasoviti datume od značaja za Tuzlanski kanton, a upravo jedno takvo masovno obilježavanje bit će 15. aprila u Banovićima. O nastanku Armije R BiH govorio je brigadni general Sulejman Budaković. 

- Nije bilo dvojbe da se stane u odbranu domovine. Shvatio sam puno ranije o čemu se radi, da je JNA prešla na stranu jednog naroda. Ona je glumila mirotvorstvo, ali je očigledno bilo opredjeljenje da se pomogne srpskoj strani. Ja sam 15. aprila 1992. godine napustio JNA, namjeravao sam i ranije, ali tada sam otišao u Mostar i priključio sam se Teritorijalnoj odbrani BiH. Bio sam u Četvrtom korpusu, a poslije sam prešao u Drugi korpus Armije R BiH - rekao je general Budaković, dodajući da je oslobodilački dio rata u BiH zaustavio Dejtonski mirovni sporazum. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra kako se obilježavanje značajnih datuma mora prenijeti na mlade generacije. 

- S obzirom na okolnosti u kojim je nastajala Armija R BiH, sili koja se suprostavila i pobjedama koje je ostvarivala, smatram da su ovo značajni datumi, možda u rangu Dana nezavisnosti, o kojima mlađe generacije moraju učiti i čuvati nasljeđe svih pripadnika Armije R BiH - rekao je Vujović. 

Imajući u vidu značaj ovog datuma, Skupština i Vlada TK podržali su aktivnosti obilježavanja, a ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević ističe da je zbog mladih izuzetno značajno da znaju da su se u redovima Armije BiH našli goloruki vojnici bez adekvatnih sredstava za odbranu, na početku čak i bez uniformi.

- Borci ARBiH sačuvali su i odbranili državu BiH, kako mi to i u sloganu kažemo 'Bosanska armija najboljih sinova'. Našu su slobodu platili skupo, neki životima, a neki dijelovima svojih tijela. Na tome im uvijek i svakodnevno moramo biti zahvalni - kazala je Dizdarević.

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će održana u Banovićima.

- 15. aprila u 11 sati, u centru Banovića, ispred Radničkog doma, bit će upriličeno postrojavanje svih učesnika manifestacije. Bit će tu ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i dr. Očekujemo bogat i zaista vrlo interesantan i sadržajan program - kazala je ministrica Dizdarević.

federalna.ba/Fena

Dan Armije Republike BiH TK