videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Čović: Vukoja će ovog utorka biti imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović dileme nema. Marin Vukoja treba biti sutra izabran. Na konfereniji u Mostaru govorio je i o državnoj koaliciji koja trenutno, smatra, opstaje samo formalno. Priznao je da postoji evidentna kriza u funkcionisanju državnih institucija kao i provođenju političkih odluka. Najavio je Dragan Čović i da će sutra na Zastupničkom domu FBiH izvršiti sva imenovanja, osim sudije, i imenovanja u javnom RTV servisu Federacije BiH. Upravnog odbora i uredništva. Kako je zamislio birati i urednike, ako pri tome nije mislio samo na poziciju direktora, očekujemo da pojasni. A onda će valjda birati i novinare.

Prema riječima lidera HDZ-a BiH i HNS-a, sutra bi trebalo biti izvršeno imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH bez obzira na primjedbe opozicije. Napomenuo je da je ovaj posao trebao biti završen prije više od godinu dana. Najavio je i imenovanja unutar upravljačkih struktura javnog emitera Federacije BiH.

„Ja ne sumnjam da ćemo mi to završiti bez obzira na apelacije, traženje privremenih mjere - ne vidim kakvog smisla imaju bilo čije privremene mjere za odlučivanje Parlamenta o izboru suca Ustavnog suda - to što se nekome sviđa ili ne sviđa“.

A, partneri na državnom nivou za sada opstaju samo formalno, kazao je Čović, jer se politički dogovori ne provode, misleći na Izborni zakon, Zakon o sudovima i sve ono što je trebalo već biti usvojeno na Vijeću ministara BiH. Spomenuo je i inicijativu koju je uputio HDZ BiH na predložene izmjene zakona kojim će se omogućiti isplata plata u gotovini zvaničnicima koje su sankcionisale Sjedinjene Države.

„To su naši zastupnici pokrenuli, ima logike za sve. Kako će te inicijative završiti, vidjet ćemo, ali u konačnici - ono što nam treba je taj demokratski najviši standard u BiH, kada su u pitanju građanske slobode, ljudska prava. Mislim da i ne smijemo mi zatrti svojim odlukama ili pasivnim, odnosno nedjelovanjem u BiH“.

Istakao je i da je još na snazi privremeno finansiranje, s obzirom na to da budžet nije upućen u proceduru. Stoga je za ovu sedmicu najavio sastanak predsjednika stranaka da se dođe do rješenja i načina kako dalje upravljati ovim procesom.  Također, u svojim istupima Dragan Čović je slavodobitno najavio i osvajanje RTV Federacije BiH. Nije sporno kada je riječ o važnosti i potrebi imenovanja Upravnog odbora, ali je Čović otšao i korak dalje i najavio i imenovanje uredništva.

„Mi sutra bismo na dnevnom redu trebali imati imenovanja i kada je u pitanju FTV, nadzorni odbor, upravni odbor, uredništvo i sve ono što ide sukladno zakonu. I također već odavno insistiramo kao partneri koji imaju većinu da taj posao završimo“.

Za iduću sedmicu najavljen je i dolazak komesara Evropske komisije za proširenje Olivera Varheljija sa zvaničnicima. Prilika će to biti da vlast objasni zašto su reforme stale, a važni zakoni na čekanju.   

federalna.ba

Dragan Čović Marin Vukoja
Dragan Čović budžet Sigurnost EU
0 09.07.2024 11:51
Evropski parlament Europski parlament Dragan Čović Borjana Krišto Darijana Filipović
0 09.06.2024 18:38