Čović i Krišto sastali se s Vučićem: Uspostavljena direktna aviolinija Beograd - Mostar
(Izvor: Fena)

Čović i Krišto sastali se s Vučićem: Uspostavljena direktna aviolinija Beograd - Mostar

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović danas se u Mostaru, zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, te predstavnicima vlasti iz Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, sastao s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon prvog direktnog leta na liniji Beograd – Mostar.

Prilikom sastanka razgovaralo se o ključnim temama od zajedničkog značaja, uključujući privrednu saradnju, infrastrukturne projekte, evropski put obje zemlje, te unapređenje političkog dijaloga u regiji, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

"Tokom bilateralnog sastanka izaslanstvo Bosne i Hercegovine činili su zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, predsjednica Vlade HNK-a Marija Buhač, dok je izaslanstvo Republike Srbije predvodio predsjednik Vučić, uz ministre i savjetnike iz ključnih sektora", navodi se u saopćenju.

Krišto je kazala da se raduje realizaciji projekta o kojem je razgovarala s Vučićem prije tri mjeseca na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Dodala je da će povezivanje Beograda i Mostara  doprinijeti gospodarskom i turističkom razvitku cijele Hercegovine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ona je istaknula kako je Vijeće ministara BiH, putem politike kontinuiranog dijaloga, kompromisa i konsenzusa legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, napravilo povijesni iskorak za Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, što je prepoznala i Evropska komisija dajući preporuku za otvaranje pregovora o pristupanja za našu zemlju, navodi se u saopćenju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u danas popodne na mostarski aerodrom čime je obilježeno uspostavljanje direktne aviolinije između Beograda i Mostara.

Vučić je istakao značaj ove aviolinije kako za građane Mostara i Beograda, tj. dvije države, tako i povezanost u ekonomskom smislu.

"Zaista sam sretan zbog ovoga, jer mislim da je ova aviolinija od velikog značaja za Mostar i Beograd, odnosno BiH i Srbiju i povezivanje naših naroda", rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

U utorak, 16. aprila, u Mostaru će biti otvoren 25. mostarski gospodarski sajam koji će trajati do 20. aprila.

federalna.ba/agencije

Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
Borjana Krišto Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom
0 28.05.2024 14:48
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38