Članovi Predsjedništva BiH primili Orbana: Odnosi dvije zemlje prijateljski

Članovi Predsjedništva BiH primili Orbana: Odnosi dvije zemlje prijateljski

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas premijera Mađarske Viktora Orbana te su, uz izraze dobrodošlice, konstatirali da su ukupni odnosi dvaju zemalja bez otvorenih pitanja i prijateljski, s tendencijom rasta.

Sagovornici su pozdravili intenzivnu bilateralnu saradnju iz oblasti obrazovne i kulturne saradnje, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija i mnogih drugih oblasti.

Iskazano je zadovoljstvo rastom vanjskotrgovinskog bilansa, te je namjera za nastavak dobrih odnosa i saradnje na svim poljima od zajedničkog interesa.

Članovi Predsjedništva BiH su istaknuli potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u EU, koji ima obostranu važnost za BiH i Evropsku uniju.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora je snažan podsticaj i ohrabrenje za Bosnu i Hercegovinu za nastavak reformskog procesa, a također i rezultat određenog napretka u ispunjenju obaveza.

U tom kontekstu, izrazili su zahvalnost Mađarskoj na podršci evropskom putu zemlje.

Izražena su očekivanja da će doći do napretka u procesu integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju tokom mađarskog predsjedavanja Unijom, u drugoj polovini 2024. godine, i što skorijeg održavanja prve međuvladine konferencije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Viktor Orbán Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH Elmedin Konaković Kosovo
0 24.04.2024 20:46
Predsjedništvo BiH Kosovo Denis Bećirović Željko Komšić Željka Cvijanović Vijeće Evrope
0 23.04.2024 19:02
Milorad Dodik Viktor Orbán
0 05.04.2024 12:19
Viktor Orbán Banja Luka Banjaluka Peter Szijjarto Mađarska
0 04.04.2024 23:06