CIK-u BiH doznačeno više od sedam miliona KM za provođenje izbora
(Izvor: Fena/Arhiv)

CIK-u BiH doznačeno više od sedam miliona KM za provođenje izbora

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić danas je u Sarajevu izjavila novinarima da je problem vezan za finansiranje izbora riješen jučer popodne, zahvaljujući odluci Ministarstva finansija i trezora BiH i njihovoj odluci o privremenom finansiranju.

- Tom odlukom je Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačen iznos od više od sedam miliona KM, koliko smo mi i tražili za provođenje izbora. Ali, osim toga, s obzirom da je izmjenama i dopunama Izbornog zakona u nadležnost CIK-a BiH stavljeno dosta novih aktivnosti, pa i testiranje i provedba određenih pilot - projekata u vezi sa izbornim tehnologijama, mi ćemo morati tražiti dodatna sredstva - navela je Hadžiabdić.

Kazala je kako izborne pripreme za predstojeće lokalne izbore u BiH teku dobro, te da je plan CIK-a BiH da najkasnije do 9. maja raspišu izbore.

- To je posljednji dan jer se izbori moraju raspisati 150 dana prije dana izbora. Sve ćemo učiniti da 6. oktobra birači u BiH izađu na lokalne izbore i da sve bude spremno - kazala je Hadžiabdić.

Napomenula je da danas stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je nametnuo visoki predstavnik.

federalna.ba/Fena

CIK BiH finansiranje izbori
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
Mostar NiP skeneri izbori
0 18.05.2024 17:39
CIK BiH SIP BiH Mostar skeneri
0 18.05.2024 12:15
izbori bojkot Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 17.05.2024 20:09