Sve spremno, no datum raspisivanja izbora još nepoznat

Burna politička sedmica je pred nama. U iščekivanju raspisivanja oktobarskih lokalnih izbora i najavljene izmjene izbornog zakona. Centralna izborna komisija usvojila je 26 podzakonskih akata bitnih za sprovođenje izbora. Političke partije će na ovim izborima moći elektronskim putem prijaviti učešće na izborima.

Na svim vrećama sa glasačkim listićima postojaće bar kod radi bolje kontrole. Novina je i to što će CIK BiH imenovati predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora. Sve čini se spremno no datum raspisivanja izbora još nepoznat.

“Imamo usvojene podzakonske akte za ove izbore, gotove sve osim onih najbitnijih, a to je odluka o raspisivanju izbora, vremenski plan, odluka o broju birača i moramo zakletvu da damo prije nego što raspišemo izbore, to planiramo na narednoj sjednici. A sve dogovore oko toga ćemo imati na kolegiju koji predlažem da bude u utorak”, izjavila je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiadbić.

“Vjerujem da će se u jednom segmentu, možda se, kad je u pitanju finansiranje političkih stranaka i predizborne kampanje, djelimično dovesti u ispravno stanje. Ali sumnjam da će političke stranke prijaviti sve svoje prihode i zato treba mijenjati Zakon o finansiranju političkih stranaka kako bi se mogao djelimično promijeniti i Zakon o finansiranju kampanje koji stoji u Izbornom zakonu”, kaže Vehid Šehić direktor Koalicije Pod lupom.

federalna.ba

CIK BiH izbori