Cijena struje u FBiH do daljnjeg neće rasti - odlučio FERK

Cijena struje u FBiH do daljnjeg neće rasti - odlučio FERK

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su na današnjoj sjednici u Mostaru dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH, za korekciju cijena električne energije za domaćinstva i ostalu potrošnju.

U obrazloženju između ostalog navode da je snabdijevač obavezan voditi računa o izbjegavanju naglih cjenovnih promjena jer bi u prijedlogu tarifnog modela povećanja iznosila i do 50 posto.

Odbijen je zahtjev za korekcijom cijena električne energije. Uz prijedlog cijena, navode iz FERK-a, nisu dostavljeni  podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova,  što nije u skladu sa pravilima. U pitanju su modeli koji podrazumijevaju tri tarife, zelenu, plavu i crvenu, a koje bi se u obračunu primjenjivale u zavisnosti od količine utrošene električne energije.

„Nakon pažljive analize zaprimljenog prijedloga cijena, FERK je utvrdio kako isti nije utvrđen sukladno metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca kod javnog i rezervnog opskrbljivača. S obzirom na to nisu ispunjeni ni uslovi za davanje saglasnosti FERK-a na isti, te je FERK utvrdio cijene opskrbe utemeljene na odluci o tarifnim stavovima za korisnike distribucijskog sustava JP Elektroprivreda BIH“, kazala je Ines Kujundžić, glasnogovornica FERK-a.

Dakle, cijene električne energije za sada ostaju iste. Inače, brojni stručnjaci i ranije su upozoravali da je prijedlog o blok tarifama diskriminatoran, a reagovali su i iz Udruženja porodica s troje ili više djece. 

„Da se izuzmu višečlane porodice ima velikog razloga jer će one biti direktno pogođene i najveći razlog je što će ispaštati društvena skupina koja najviše doprinosi našem društvu, našoj domovini, a to su porodice koje odgajaju više djece“, smatra Mustafa Vlahovljak, predsjednik Udruženja porodica s troje ili više djece Porodice tri plus.

Iz Elektroprivrede BiH kazali su da još nisu dobili službeni odgovor FERK-a, te će se oglasiti nakon prijema. Inače, blok tarifa na kojoj se insistiralo u Federaciji, ranije je odlukom Ustavnog suda u RS-u proglašena neustavnom.

federalna.ba

FERK
FERK poskupljenje struje
0 28.06.2024 13:42
FERK poskupljenje poskupljenje struje poskupljenje električne energije
0 13.06.2024 18:31
FERK JP Elektroprivreda BiH pravilnik
0 17.05.2024 13:04
Elektroprivreda BiH cijene električne energije FERK
0 09.04.2024 14:47