videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Četiri od pet bolnica u SBK-u poslovalo pozitivno u prošloj godini

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona podržali su, između ostalog, izvještaje o radu i finasijskom poslovanju pet srednjobosanskih bolnica. Da bi zaštitila Prokoško jezero i zaustavila bespravnu gradnju, Skupština je izmijenila Zakon, kojim se reguliše zaštita jezera.

Četiri od pet srednjobosanskih bolnica, prema izvještajima koji su se našli pred zastupnicima na sjednici kantonalne skupštine, u prošloj godini, poslovalo je pozitivno.

"Možemo biti zadovoljni poslovanjem naših bolnica, sve su poslovale pozitivno osim bolnice Jajce, koja je imala akumulirani dug za struju zadnjih godina, on iznosi oko dva miliona maraka. Nadamo se da će se donošenjem novog zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova na nivou Federacije taj dug riješiti", pojašnjava ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a Anto Matić.

No, uspješnost u radu se ne mjeri samo finansijskim pokazateljima, stava su iz opozicije, ističući da je pozitivno poslovanje ostvareno nauštrb zdravstvenih radnika. Iako je, kažu, nakon preuzimanja osnivačkih prava nad bolnicama, za pohvalu što je izvještaj o poslovanju po drugi put pred zastupnicima, umjesto da su nagrađeni, krizu su najviše podnijeli zdravstveni radnici.

"Plaća ljekara opće prakse je 1.500 KM, a specijaliste 1.900 KM. Mislim da bi se to trebalo mijenjati ako hoćemo bolje zdravstvo, bolje usluge", kazao je Sifet Mrkonja, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a.

Iz nadležnog ministarstva stava su da ne mogu sva sredstva Zavoda usmjeriti na uposlenike, te da moraju misliti i na usluge i prava pacijenata, najavljujući do početka juna novi prijedlog kolektivnog ugovora sindikatima s uvećanim pravima, te poseban program stipendiranja specijalizacija.

"Liječnik može doći do dvije i po-tri tisuće maraka. Ovo što je izgovoreno na Skupštini su neistine. Naravno da kadra fali, imamo dosta odlazaka. Ali mi se pokrivamo koliko možemo u okvirima sredstava", dodaje Matić.

Da bi spriječili nelegalnu gradnju u okviru spomenika prirode Prokoško jezero, zastupnici su podržali izmjene Zakona kojim će kanton doći u mogućnost imenovati upravitelja te uspostaviti red na ovom području, u čijoj je prvoj zoni bespravno izgrađeno oko 300 objekata.

Dosadašnji upravitelj bilo je lokalno komunalno preduzeće, a nadzor vršio inspektor zaštite okoliša koji, osim izdavanja kazni, koje su minorne, nije imao određenih nadležnosti.

"Neko ko je počeo da gradi bude kažnjen sa 300 KM i tu se priča završava. Ovom izmjenom zakona omogućit će se izrada uredbe Vlade, naknadnog dokumenta, koji će definisati ko je upravitelj i sve ostale detalje vezane za upravljanjem spomenikom prirode Prokoško jezero", istakao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša SBK-a Amir Šečibović.

Iako je šteta već napravljena, postojećim objektima, koji najvjerovatnije neće biti rušeni, biće omogućena legalizacija. A budućom zakonskom regulativom bespravna gradnja bila bi zaustavljena i tako sačuvan ovaj turistički biser.

federalna.ba

SBK izvještaj o radu
SBK obrazovanje upis upis učenika
0 21.06.2022 20:45
Krug 99 SBK Avdo Avdić
0 19.06.2022 17:52
SBK Srednjobosanski kanton budžet proračun
0 16.06.2022 17:21
SBK štrajk medicinski radnici
0 16.06.2022 15:54
malinari maline SBK Vitez
0 14.06.2022 19:58
štrajk zdravstveni radnici SBK
0 13.06.2022 11:21