videoprilog Mirele Čanović (Dnevnik 2)

Čelić, Sapna i Teočak trebaju podršku za saniranje štete od poplava

Nakon više od mjesec, na području općina Čelić, Sapna i Teočak, ukinuto je stanje prirodne nesreće, koje je bilo proglašeno nakon obilnih kišnih padavina, koje su prouzrokovale bujične poplave i klizišta. Materijalne štete su u svim općinama višemilionske, a njihovi budžeti nedostatni da ih pokriju. Prioriteno, uz zasad jedino pomoć Vlade Tuzlanskog kantona, rade na osposobaljavnju oštećene infrastrukture. Štetu u svojim domovima i na imanjima stanovnici zasad saniraju sami.

Slične su prizore stanovnici Čelića, Sapne i Teočaka u posljednjih nešto više od mjesec dana doživjeli dva puta. Muhidin Ahmetović, stočar iz Međiđe kod Sapne, kaže da će trebati mnogo vremena i ulaganja da se njegovo gazdinstvo oporavi od nastale štete.

„Poplavljene su mašine, garaže, nešto se ne može popraviti, neke sam motore uspio da očistim, preradim. Bili su iz Opštine, slikali, popisivali, hoće li biti šta, ne znam. Nisam nikada ni čekao, borim se sam“, priča Muhidin.

A preliminirane procjene govore da su posljednje poplave i klizišta na području Sapne načinile ukupnu štetu višu od dva i po miliona maraka. Najveća je na infrastruktiurnim objektima. Samo na regionalnim i lokalnim putevima ona iznosi oko 700.000 maraka.

„Direkcija za puteve je sanirala dionicu puta gdje su bila dva odrona i gdje je put bio u prekidu. Još dvije dionice na putu Sapna - Teočak koje nisu asfaltirane, ali su pripremljene, i tu je put prohodan. Svi lokalni putevi su stavljeni u funkciju i prohodni su, sve mjesne zajednice koje nisu imale vode, riješen je problem vodosnabdijevanja“, navodi Ćamil Ahmetović, predstavnik službe CZ Općine Sapna.

Slična situacija je i u Teočaku.

„Opštinska komisija, koja je izašla na teren i izvršila preliminarnu procjenu, došla je do četiri i po miliona KM. Naravno, ovo je privremeni izvještaj“, kaže Amir Šabačkić, pomoćnik načelnika Općine Teočak.

„U startu smo nešto interventno uspjeli sanirati, staviti u funkciju putne komunikacije, ne na onom nivou kako je to ranije bilo, ali što je najbitnije, uspostavili smo prohodnost puteva na nivou makadama. Sami, svakako, brzo to ne možemo sanirati, možemo za jedan duži period, ali da bi se to brže uradilo treba nam pomoć“, poručuje Tajib Muminović, načelnik Općine Teočak (SDA).

Nevrijeme je nanijelo višemilionsku materijalnu štetu i u Čeliću, a pogođene su bile i Živinice. Budući da šteta prevazilazi ekonomske mogućnosti općina i kantona, bit će neophodna pomoć viših nivoa vlasti. Jedino efikasno, dugoročno rješenje je preventiva za koju je sada posebno teško izdvojiti novac.

„Šteta je 18 miliona KM. S 18 miliona KM u Tuzlanskom kantonu bismo mogli riješiti problem svih ovih malih potoka i rječica, da ih ukoritimo“, kaže Zoran Jovanović, direktor Uprave civilne zaštite TK-a.

U Čeliću već rade na tome. U fazi su izrade projektne dokumentacije za najugroženiju lokaciju – Mjesnu zajednicu Snježnica. No, kada će projekt biti i završen prvenstveno će ovisit o prilivu novca.

federalna.ba

Čelić Sapna Teočak poplave