Razgovarala: Lejla Hodžić

Čavalić za FR: Do kraja godine usvojiti zakone o doprinosima i porezu na dohodak

Ekonomska kriza u svijetu i dalje je prisutna, a kao što je poznato, njene refleksije mnogo su utjecajnije na bosanskohercegovačkim prostorima. Međunarodne finansijske institucije preporučuju vlastima BiH da svoju ekonomiju, finansije i bankarstvo prilagode. O tome je bilo riječi i na skoro održanoj konferenciji organizatora Međunarodnog monetarnog fonda u Dubrovniku.

O ekonomiji BiH za Federalni radio govori ekonomski stručnjak i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić:

 

„Ono što je bitno navesti je da mi, kao Bosna i Hercegovina, nismo izolovani u odnosu na svjetske ekonomske tokove niti ikada to možemo biti, razumijevajući da se radi o relativno malom i siromašnom tržištu, posebno u komparacijama sa zemljama članicama Evropske unije. To znači da moramo uskladiti i slijediti svjetske ekonomske i finansijske tokove. Pa čak i da ne dobijemo te instrukcije, domaće banke prate uglavnom euribor i prilagođavaju se na način da će vjerovatno doći do povećanja kamatnih stopa. Mislim da neće doći do značajnijeg rasta kamatnih stopa, odnosno do rasta će doći, ali ne kao u zemljama članicama EU.“

 

Rast cijena energenata, komunalnih usluga i dr. i dalje je prisutan. Hoće li doći do smanjenja doprinosa?

 

„Uputio sam pismo federalnom premijeru Nerminu Nikšiću gdje sam naveo deset ključnih zakona koje trebamo završiti do kraja godine. Zakon o doprinosima i porezu na dohodak to su prvi zakoni po hitnosti. Ukoliko bismo to uradili, radnik bi mogao očekivati za 200 do 300 maraka višu plaću. Ukoliko to ne učinimo do kraja godine, onda upadamo u zamku implementacije tog zakona jer onda čak i ako ga usvojimo u januaru sljedeće godine, njegova implementacija ide tek od januara 2025. godine,“ obrazlaže Čavalić.

 

Odgovarajući na pitanje o najavama za novi kreditni aranžman sa MMF-om, Admir Čavalić preporučuje da se ne žuri sa tim aranžmanom iako su uslovi povoljni u odnosu na druga kreditna sredstva. Ključno pitanje je, kako ističe, utrošak tih sredstava.

 

„Ne želimo ih u tekuću potrošnju. Želimo ih kako bismo proveli ključne reformske zakone, putne infrastrukture, transformacije naše ekonomije, digitalizacije i slično.“

 

 

Admir Čavalić Federalni radio
sport Federalni radio
0 27.09.2023 23:47
Večernji radio razgovori Federalni radio
0 27.09.2023 22:37
Večernji radio razgovori Federalni radio
0 27.09.2023 22:36
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.09.2023 22:29
sport Federalni radio
0 27.09.2023 17:56
Vijesti u 17 Federalni radio
0 27.09.2023 17:55