Bugarski parlament osudio akte nasilja nad Bugarima u Sjevernoj Makedoniji
(Izvor: Ilustracija)

Bugarski parlament osudio akte nasilja nad Bugarima u Sjevernoj Makedoniji

Parlament Bugarske je danas, dan pred raspuštanje, usvojio deklaraciju kojom se osuđuju akti nasilja nad Bugarima u Sjevernoj Makedoniji.

Deklaracija je usvojena bez rasprave, i za nju su glasala 184 od 185 prisutnih poslanika, dok je jedan bio uzdržan, javila je bugarska nacionalna televizija BNT.

U dokumentu se osuđuje govor mržnje prema Bugarima u Sjevernoj Makedoniji i insistira se na primjeni Dogovora o prijateljstvu i dobrosusjedstvu, za koji Sofija optužuje vlasti u Skoplju da ga nisu poštovale.

Jedan od povoda za usvajanje deklaracije je prebijanje makedonskog Bugarina Hristijana Pendikova, sekretara bugarskog kluba "Car Boris Treći" u Ohridu.

Predstavnici bugarskog naroda, kako se navodi u deklaraciji, insistiraju da vlasti u Skoplju preduzmu ciljane mjere za suzbijanje zločina iz mržnje u svim oblicima, i da otkriju i kazne počinioce napada na Pendikova.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev danas je potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta 3. februara i raspisao parlamentarne izbore za 2. april.

Radev je drugim ukazom imenovao privremenu vladu, čiji mandat počinje sutra, prenijela je agencija Bgnes.

federalna.ba/Beta

Bugarska
ilegalni migranti Bugarska
0 20.03.2023 13:12
Sjeverna Makedonija Stevo Pendarovski Bugarska Jevreji
0 12.03.2023 16:59
Bugarska ilegalni migranti
0 17.02.2023 17:20