Bugarska određuje 1. januar 2025. kao željeni datum za uvođenje eura
(Izvor: Ilustracija)

Bugarska određuje 1. januar 2025. kao željeni datum za uvođenje eura

Bugarska će uključiti 1. januar 2025. u službeni dokument kao ciljni datum za članstvo u eurozoni, proizilazi iz nacrta uredbe Vijeća ministara, prenosi BTA.

Dokument je objavljen za javnu raspravu na vladinoj web stranici strateg.bg. Krajnji rok za održavanje javnih rasprava je 23. oktobar 2023. godine.

Nacrtom amandmana predlaže se usvajanje regulatornih izmjena Uredbe Vijeća ministara iz 2015. godine „kako bi se stvorili preduslovi za efikasniju i blagovremenu koordinaciju upravljanja i provedbe priprema Republike Bugarske za članstvo u eurozoni sa pogledom na ispunjenje cilja Bugarske da uvede euro od novog indikativnog datuma 1. januara 2025."

Predlaže se ažuriranje funkcija i rukovodstva neke od radnih grupa Koordinacionog vijeća, te formiranje nove podgrupe za državne hartije od vrijednosti u okviru Radne grupe za makroekonomske analize i javne finansije, koja će biti odgovorna za prilagođavanje zakonskog okvira i sistema za poslovanje sa državnim hartijama od vrijednosti od BGN do EUR.

federalna.ba/Fena

Bugarska uvođenje eura