Bugarska: Marija Gabrijel mandatar za sastav nove vlade
(Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

Bugarska: Marija Gabrijel mandatar za sastav nove vlade

Evropska komesarka Marija Gabrijel, članica bugarske stranke desnog centra GERB, dobila je danas mandat za formiranje nove vlade poslije prošlomjesečnih izbora.

Predsjednik Rumen Radev sastao se sa Gabrijel, evropskom komesarkom za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, kako bi joj dao mandat. Ona ima sedam dana na raspolaganju da vidi da li može da dobije dovoljno podrške da prekine politički ćorsokak u Bugarskoj.

Na izborima 2. aprila, njena stranka GERB bila je prva, sa osvojenih 69 mjesta u parlamentu od 240 mjesta, čime je bila u poziciji da formira vladu ako može da pronađe koalicione partnere.

Prozapadni reformistički blok na čelu sa Nastavljamo promjene /PP/ osvojio je 64 mjesta.

Marija Gabrijel rekla je juče da će predložiti vladu sa jednogodišnjim mandatom.

Poslije posljednjih izbora u oktobru 2022, stranka GERB je takođe imala prednost, ali nije uspjela da formira koaliciju.

Politički ćorsokak u protekle dvije godine primorao je Bugarsku da odloži planirani datum za usvajanje eura i tek treba da odobri nacrt budžeta za 2023. godinu.

Neizvjesnost je, takođe, narušila sposobnost Bugarske da iskoristi sredstva EU za oporavak nakon pandemije, a analitičari i birači strahuju da bi nedefinisan ishod mogao da dovede do novih izbora do kraja ove godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u saopštenju zahvalila Gabrijel na dosadašnjem radu i rekla da će izvršni potpredsjednici Margret Vestager i potpredsjednik Margaritis Šinas biti odgovorni za njen portfelj.

Vestager će biti zadužena za inovacije i istraživanje, dok će Šinas preuzeti obrazovanje, kulturu i mlade.

federalna.ba/Srna-Reuters

Bugarska