Bugarska i Srbija grade plinski inerkonektor uz pomoć EU-a i kredite EIB-a

Bugarska i Srbija grade plinski inerkonektor uz pomoć EU-a i kredite EIB-a

Kod bugarskog grada Kostinbroda u utorak je počela gradnja plinskog interkonektora između Srbije i Bugarske koji se gradi uz podršku Europske unije i omogućit će opskrbu i drugih zemalja zapadnog Balkana.

"Europska unija je poklonila 49 milijuna eura, dobijamo i 25 milijuna u financiranju od Europske investicijske banke, što su uvjerljivo najpovoljnije pozajmice, a iz proračuna financiramo gotovo 19 milijuna", rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na ceremoniji kojoj je nazočio zajedno s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom, resornim ministrima dviju država i šefom Misije EU-a u Srbiji Emmanuelom Giaufretom.

Plinski interkonektor bit će u punoj sinergiji s LNG terminalom u Aleksandropolisu, a ujedno i veza za Južni plinski koridor, čime će se osigurati alternativna opskrba plinom iz Kaspijske regije.

Bugarski predsjednik Rumen Radev ocijenio je da budući plinski interkonektor predstavlja "zalog za budućnost" i volju dviju država ne samo da grade bilateralne odnose već i paneuropsku budućnost utemeljenu na solidarnosti i inovativnim tehnologijama, prenosi Hina.

"To je i primjer kako naša održiva suradnja s Europskom komisijom vodi do obostrane koristi ne samo za naše zemlje, a ujedno i primjer uspješne implementacije europske strategije za pristupačnu energiju", rekao je Radev, koji interkonektor vidi kao uspjeh i za Bugarsku, jer dobija "pristup proširenim tržištima".

Plinovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubičnih metara plina godišnje i predstavlja projekt od zajedničkog interesa za EU, istaknuto je na ceremoniji u Kostinbrodu.

"Srbija će imati veći izbor jer će dobiti dodatni izvor i manje ovisiti o svojim trenutnim dobavljačima. Tranzicije i modernizacija zahtijevaju ulaganja. Ovo je još jedna investicija EU koja osigurava Srbiji i jedno i drugo“, poručio je kasnije danas u priopćenju šef Misije EU-a u Beogradu Emmanuel Giaufret.

Ukupna vrijednost plinskog interkonektora Niš-Dimitrovgrad-Bugarska, prema procjeni Europske investicijske banke, iznosi 85,5 milijuna eura, od kojih će EIB u vidu kredita osigurati 25 milijuna eura, 49,6 milijuna je bespovratno sufinanciranje EU-a iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz proračuna Srbije i sredstava Javnog poduzeća "Srbijagas", objavili su beogradski mediji.

Sporazum o izgradnji plinovoda Niš-Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na gradnji plinskog konektora u Srbiji počeli su u veljači 2022. godine.

federalna.ba/Fena

Bugarska Srbija