videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Bubonjić: Nema demokratije ni u vladajućim ni u opozicionim partijama

Ne smiruju se strasti na političkoj sceni u RS-u. Na sukobe između vlasti i opozicije već smo navikli, ali u posljednje vrijeme sve je više neslaganja unutar samih stranaka. Pažnju javnosti posebno je privuklo suprostavljane članova Gradskog odbora SNSD-a u Istočnom Sarajevu Miloradu Dodiku kada je u pitanju imenovanje Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH. Bolja situacija nije ni u PDP-u, u kojem je članstvo počelo da se osipa nakon sjednice Glavnog odbora.

Da Dodik, ipak, ne drži  sve konce u svojim rukama, pokazalo je nezadovoljstvo struje SNSD-a iz Istočnog Sarajeva koja se glasno bunila, a tiho uslovljavala izbor DNS-ovog Nenada Nešića za državnog ministra. Iako je buntovne članove stranke nakratko utišao, da sve ne ide po zamišljenom planu - priznao je i prvi čovjek stranke.

Nakon što je Nešić, ipak, dobio glas nezadovoljnih SNSD-ovaca, postavlja se pitanje - koja je cijena tog glasa? Sve glasnije u javnosti se spominje opcija da će upravo neko od kadrova  iz Istočnog Sarajeva dobiti fotelju u kojoj trenutno sjedi Zoran Tegeltija, odnosno Ministarstvo finansija BiH. Jer, Tegeltiju, čini se, Dodik vidi na čelu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Da je sve osmišljeno i da se u SNSD-u, ipak, za sve pita samo jedan čovjek te da gotovo nema onih koji mu se smiju suprotstaviti, smatra Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red: „O tim takozvanim disidentima ja ne bih trošio riječi. Tako nema nikakvog otpora. To je skup ulizica, poltrona, koji samo gledaju kkao će doći na funkciju. Naravno da je tu mnogo nezadovoljnih, ali tu niko ne smije da progovori“.

Ruže ne cvjetaju ni u PDP-u. Nakon sjednice Glavnog odbora, održane proteklog vikenda, stranku su napustili Igor Tešić, predsjednik Opštinskog odbora Pale, Miroslav Brčkalo, bivši generalni sekretar partije, i Dragiša Delić, nekadašnji potpredsjednik stranke. Ne treba zanemariti ni narušene odnose Jelene Trivić i Draška Stanivukovića. Međutim, stranački predsjednik Branislav Borenović tvrdi da su unutarstranački odnosi dobri i da u stranci svako svakoga može pogledati u oči: „Mi smo jedna demokratska stranka. Ako išta krasi PDP, za razliku od drugih, jeste sloboda govora, mišljenja, stavova. Svi se možemo pogledati u oči, da svako kaže ono što misli“.

Nema demokratije ni u vladajućim, ni u opozicionim partijama, smatra komunikolog Mladen Bubonjić - za razliku od najveće političke partije u RS-u, koja ima jakog lidera, u opozicionim partijama pokazali su nezrelost: „Što se tiče opozicije, možemo samo posumnjati da ima više unutarstranačke demokratičnosti, ali to je samo zato što oni nisu dovoljno jaki, odnosno lideri nemaju dovoljan taj 'ucjenjivački' kapacitet da mogu da određuju nižim nivoima, kao što može da određuje Milorad Dodik“.

O političkoj situaciji u RS-u nedavno je u javnosti govorio i Mirko Šarović, nekadašnji lider najveće opozicione partije u ovom entitetu. Dodiku se, kaže, Šarović , žuri da zagospodari političkom scenom, a opozicija je amaterski nastupila oko izbora delegata za Dom naroda državnog parlamenta. U opozicionim redovima nadaju se i skorom raspadu SNSD-ove koalicije sa Osmorkom i HDZ-om. No, ukoliko se njihove prognoze i obistine, pitanje je da li će opozicija znati iskoristiti taj krah. Ili će ga amaterski posmatrati iz redova u kojim neželjeno sjede godinama?

federalna.ba

SNSD PDP Nenad Nešić Mirko Šarović Zoran Tegeltija Milorad Dodik Branislav Borenović Mladen Bubonjić