Britanski premijer planira tražiti ograničavanje cijena osnovnih namirnica
(Izvor: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Britanski premijer planira tražiti ograničavanje cijena osnovnih namirnica

Britanski premijer Rishi Sunak planira da zatraži od trgovaca da uvedu ograničenja cijena osnovnih prehrambenih artikala, kao što su hljeb i mlijeko, s ciljem rješavanja problema rasta životnih troškova, javlja Anadolija.

"Telegraph" je objavio da Downing Street razvija strategije za borbu protiv inflacije, s timom pomoćnika koji rade pod Sunakom koji je pokrenuo pregovore sa supermarketima, inspirisan sličnim aranžmanom u Francuskoj.

Plan uključuje velike trgovce na malo koji se obavezuju da će naplaćivati najnižu moguću cijenu za odabrane osnovne prehrambene proizvode.

Novine, pozivajući se na izvor iz Ministarstva finansija, objavile su da je inflaciju kada su u pitanju prehrambeni proizvodi mnogo teže riješiti nego što su očekivali.

Navodi se i da su razgovori s trgovcima na malo u preliminarnim fazama.

Inflacija potrošačkih cijena u Velikoj Britaniji je u aprilu smanjena na 8,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, nakon što je u martu iznosila 10,1 posto.

Najnoviji podaci Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) ukazuju da su cijene hrane nastavile s brzim rastom, dostižući najveću stopu rasta u skoro 45 godina.

Iako je stopa rasta cijena prehrambenih proizvoda blago usporavala do aprila, ona je i dalje iznosila 19,1 posto.

federalna.ba/AA

Velika Britanija inflacija Inflacija u Velikoj Britaniji Rishi Sunak
voz Velika Britanija preminuli
0 18.09.2023 14:27
Denis Bećirović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Julian Reilly Velika Britanija Bosna i Hercegovina
0 15.09.2023 15:01
Iran Velika Britanija sankcije Mahsa Amini
0 15.09.2023 14:14
žene Velika Britanija djeca žrtve seksualnog zlostavljanja
0 12.09.2023 10:26