Borrell u Muzeju ratnog djetinjstva
(Izvor: AA)

Borrell u Muzeju ratnog djetinjstva

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell posjetio je danas Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu na 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Rat koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine jedna je od najsramnijih epizoda u modernoj historiji Evrope. Doveo je do više od 100.000 žrtava, od čega su polovina civili, i preko milion izbjeglica", rekao je u govoru održanom u Muzeju.

Podsjetio je da je danas, na 25. godišnjicu od završetka rata i Dejtonskog mirovnog sporazuma, "ovdje u znak sjećanja na sve izgubljene živote i kako bih odao počast svim žrtvama".

"Dok stojimo ovdje u poniznosti i solidarnosti, moramo također izdvojiti trenutak da gledamo dalje od današnjeg događaja i da kritički preispitamo prošlost kako bismo naučili lekcije za budućnost. Komemoriranje je prihvatanje da prošlost ima svoje odjeke sve do danas. Komemoriranje je i razumijevanje da će sjeme sukoba uvijek biti plodno, ukoliko se ne poduzimaju kontinuirani koraci za očuvanje mira", rekao je Borrell.

Kao Španac, kako je kazao, u potpunosti razumije poteškoće življenja s posljedicama razarajućeg rata. 

"Događaji i patnje Španskog građanskog rata ostavili su živo sjećanje u mojoj porodici. I tek kad je diktatura završila 1975. godine, počeli smo graditi zajednicu utemljenu na pomirenju, demokratiji i slobodi. Izgledi za pridruživanje evropskom projektu bili su ključni u tome i vjerujem da se isto odnosi i na Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija je projekat mira i pomirenja", pojasnio je Borrell.

Put do kolektivnog iscjeljenja zahtijeva, kako je kazao, razumijevanje da ono što je nekome ponos može nekog drugog duboko povrijediti.

"Politički lideri koji priznaju prouzrokovane patnje, umjesto iskorištavanja sukoba, pomažu u osiguravanju da se zločini pojedinaca ne smatraju kolektivnom odgovornošću. Umjesto da se usredotoče na nedjelovanje drugih, hrabre vođe su oni koji prvi poduzimaju korak, kako bi ih drugi slijedili", istakao je Borrell.

Kada govorimo o putu ka Evropskoj uniji, prema njegovim riječima, naglašavaju ključne vrijednosti kao što su ljudska prava, vladavina prava i međusobna saradnja. 

"Osnaživanje društava, opredjeljenje za prekograničnu saradnju i promovisanje pluralizma najbolji su načini za razoružavanje toksičnog nacionalizma. Mladi posebno zaslužuju da im se pruže prilike za napredak i za njihov doprinos budućnosti Bosne i Hercegovine. Sjećajući se svih civilnih žrtava rata, u solidarnosti s građanima Bosne i Hercegovine, Evropska unija izražava svoj daljnju opredjeljenost održivoj budućnosti bez sukoba, izgrađenoj na vrijednostima i usredotočenoj na prosperitet", poručio je Borrell.

Naglasio je da "očekivanja ljudi od političkih lidera ove zemlje, na putu ka EU, nisu ništa manja".

"Zbog toga smo danas tu na ovom mjestu i odajemo počast civilnim žrtvama rata i šampionima u izgradnji mira", zaključio je Borrell.

federalna.ba/AA

BiH Josep Borrell EU Dejtonski sporazum
0 21.11.2020 18:39
Josep Borrell
0 21.11.2020 16:04
Bakir Izetbegović Nikola Špirić Josep Borrell Denis Zvizdić
0 21.11.2020 13:31
Josep Borrell Vjekoslav Bevanda Bisera Turković
0 21.11.2020 13:23