Borrell: Kosovo i Srbija se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu normalizacije

Borrell: Kosovo i Srbija se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu normalizacije

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije Josep Borrell izjavio je u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor.

Borrell je u obraćanju medijima kazao da sa nakon razgovora koji su trajali oko 12 sata, sa zadovoljstvom može reći da je dogovor postignut.

"Kosovo i Srbija su se složili o Aneksu primjene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kao dio ovog Aneksa, strane su potpuno posvećene da primjene sve članove sporazuma i da ekspeditivno realizuju svoje obaveze", kazao je Borrell.

On je kazao da u vezi člana 7 EU sporazuma, Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbjeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Strane su se takođe dogovorile, kazao je visoki predstavnik, da usvoje izjavu o nestalim licima, kao urgentno pitanje.

"Prvo smo predložili ambiciozniji Aneks, detaljniji, ali, nažalost, strane nisu uspjele da postignu saglasnost o toj detaljnijoj verziji. S jedne strane, Kosovo nije imalo fleksibilnost u vezi sa supstancom, a s druge strane Srbija je prvo naglasila princip da ne potpiše iako je spremna da primijeni", kazao je Borrell i dodao da je Aneks sporazuma zato usvojen u nešto izmijenjenom obliku i bit će objavljen.

"Uprkos činjenici da je predložen nešto ambiciozniji tekst na početku, ovo što su strane prihvatile, a to znači sporazum i njegova implementacija kroz anekse, postat će dio njihovog puta ka Evropskoj uniji", rekao je Borrell.

Dodao je da će odmah krenuti s radom kako bi relevantne amandmane inkorporirali u poglavlje 35. pregovaračkog okvira Srbije s Evropskom unijom.

"Na ovaj način će obje strane biti obavezne da poštuju ovaj sporazum jer će on biti njihov uslov za njihov put ka EU. Mi iz EU-a ćemo tražiti od strana da ispune svoje obaveze, jer će biti dio evropskog puta", rekao je Borrell.

On je kazao da je ovaj sporazum važan i za mir i sigurnost regiona Zapadnog Balkana.

"Srbija i Kosovo trebaju normalizovati svoje odnose. Ovo se pitanje ne može zaobići, ovaj sporazum i Aneks, koji je integralni dio sporazuma je važan korak naprijed, kako bi ovaj cilj postao stvarnost. Nastavit ćemo neumorno raditi dok ne postignemo sveukupni dogovor o normalizaciji njihovih odnosa", poručio je Borrell.

federalna.ba/AA

Josep Borrell Aleksandar Vučić Albin Kurti
Josep Borrell Evropska Unija Ukrajina
0 12.06.2024 20:51
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28
Aleksandar Vučić Radio televizija Srbije
0 30.05.2024 08:49
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38