Borenović: PDP će izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH

Borenović: PDP će izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH

PDP će imati formirane odborničke liste za Lokalne izbore u najvećem broju opština, te kandidate za gradonačelnike i načelnike u nekoliko lokalnih zajednica - izjavio je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović na konferenciji za medije, nakon sjednice Predsjedništva PDP-a u Istočnoj Ilidži.

- Prije svega, imaćemo kandidata za gradonačelnika Banje Luke, kandidate za načelnike Kotor-Varoši i Novog Grada, te postoje ozbiljne namjere da PDP izađe sa kandidatima za načelnike u Jezeru, Kalinoviku i Višegradu - rekao je Borenović.

Ističe da će PDP izaći na izbore po Izbornom zakonu BiH i da sve pripreme teku u skladu sa rokovima Centralne izborne komisije (CIK) .

- Izlazimo po Izbornom zakonu čije su izmjene nametnute, kao što će, na kraju krajeva, i druge stranke. Za to punu odgovornost nosi aktuelna vlast, prije svega SNSD, budući da su imali više nego dovoljno vremena da usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, što nisu učinili i što su blokirali. Vidimo da će biti nekih pomaka što se tiče izbornog procesa, veće transparentnosti i zakonitosti, ali nažalost, moraćemo sačekati najvažnije izmjene, a to su skeniranje glasačkih listića i biometrijsko očitavanje otiska prsta - rekao je Borenović.

Što se tiče opšte političke situacije, kaže Borenović, jasno je da je veliki problem diplomatsko-konzularna mreža BiH, koja je u potpunom rasulu.

- U rasulu i potpuno prepuštena bošnjačkom političkom faktoru. Danas im spoljnu politiku prepušta Cvijanović, isto kao što je u prošlom mandatu radio Dodik. Pa imamo situacije da ambasadori koje su oni imenovali ne djeluju prema usaglašenim stavovima, nego povlače jednostrane poteze, poput prijedloga rezolucije o Srebrenici Ujedinjenim nacijama. Rasulo koje nanosi nemjerljivu štetu Republici Srpskoj, ali i BiH - kaže Borenović.

Dodao je da je, koliko se vidi, evropski put zaustavljen, RS izolovana, a EU fondovi i grant sredstva su praktično blokirana.

- Vladajući režim nas je doveo u sukob sa skoro cijelom zapadnom civilizacijom, posebno sa onima sa kojima imamo ozbiljnu ekonomsku saradnju - rekao je Borenović.

federalna.ba/Fena

Branislav Borenović Izborni zakon Izborni zakon BiH
Izborni zakon Izborni zakon BiH Izborni zakon RS
0 17.07.2024 19:34
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica Nenad Nešić Ustav BiH Izborni zakon
0 16.07.2024 08:06
CIK BiH SIP BiH tehničke izmjene Izborni zakon BiH Izborni zakon
0 11.06.2024 19:36
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izborni zakon
0 21.05.2024 13:50
Izborni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.05.2024 08:11
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08